«Πάταγο» κάνουν το τελευταίο διάστημα τα Air Fryers. Αυτή η νέα τάση έχει οδηγήσει και στη κατασκευή δεκάδων μοντέλων από διάφορες εταιρείες με το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς air fryer να αποτιμάται το 2022 σε 708,53 δισ. δολάρια και από 759,54 δισ. το 2023 αναμένεται να φτάσει τα 1324,68 δισ. μέχρι το 2031 σύμφωνα με την έρευνα αγοράς στη skyquest.

">

Ωστόσο πολλές συσκευές παγκοσμίως έχουν ανακληθεί μέσα σε μόλις ένα χρόνο, αφού εκατοντάδες άνθρωποι ανέφεραν τραυματισμούς από εγκαύματα, πυρκαγιές φριτέζας, υπερθέρμανση, λιώσιμο και άλλες επικίνδυνες δυσλειτουργίες.

Από το Μάρτιο του 2023 έως και τον Μάρτιο 2024 έχουν ανακληθεί συνολικά πάνω από 2,6 εκατ. φριτέζες αέρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αν και πρόκειται για επώνυμες και γνωστές μάρκες η πλειονότητα παρασκευάζεται στην Κίνα.

Οι αιτίες των ανακλήσεων

Σύμφωνα με το cibum.gr, οι αιτίες διαφέρουν από τη μία ανάκληση στην άλλη και περιλαμβάνουν υπερθέρμανση καλωδίων, θραύση εξαρτημάτων ενώ η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία, υπερθέρμανση που οδηγεί σε θραύση της πόρτας και των τζαμιών ενώ έχουν γίνει ανακλήσεις και για το ενδεχόμενο να καούν και να λιώσουν ολόκληρες οι συσκευές όπως και για σπάσιμο της λαβής της φριτέζας.

Οι φριτέζες πιάνουν φωτιά λόγω κατασκευαστικών ελαττωμάτων (που μπορεί να οδηγήσουν σε ανακλήσεις), αλλά και μερικές φορές λόγω σφάλματος στη χρήση. Αυτό συμβαίνει όταν οι καταναλωτές γεμίζουν υπερβολικά το καλάθι, δεν αφήνουν αρκετό χώρο μεταξύ του φαγητού και του ανεμιστήρα ή δεν καθαρίζουν το κάτω μέρος της φριτέζας και αφήνουν εύφλεκτα λάδια, λίπη ή ψίχουλα όπου μπορεί να καούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και οι καταναλωτές συνήθως αναφέρουν περιστατικά πυρκαγιάς και εγκαυμάτων, και αυτά είναι και η αιτία των ανακλήσεων, οι κίνδυνοι τραυμάτων κατά το χειρισμό ή τον καθαρισμό ορισμένων φριτέζων αέρα είναι μια άλλη πηγή παραπόνων.