Οι άνθρωποι παθαίνουν ψώρα όταν κάποια ακάρεα εισχωρούν στο ανώτερο στρώμα του δέρματός τους, όπου τρέφονται κι επιβιώνουν. Όταν το δέρμα αντιδρά στα ακάρεα, αναπτύσσεται ένα εξαιρετικά κνησμώδες εξάνθημα.
Τα ακάρεα που προκαλούν ψώρα είναι ανθεκτικά. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ψώρα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές από δερματολόγους.
Τι να κάνετε αν έχετε ψώρα
Μην ντρέπεστε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο
Μερικοί άνθρωποι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια επειδή πιστεύουν ότι η πάθηση υποδεικνύει κάτι αρνητικό γι’ αυτούς. Αυτό είναι μεγάλη παρανόηση από λανθασμένα ιστορικά στερεότυπα. Είναι μια πάθηση που συμβαίνει στον οποιονδήποτε. Άτομα που είναι πολύ καθαρά και τακτοποιημένα μπορεί να κολλήσουν ψώρα. Άτομα κάθε ηλικίας, φυλής και εισοδήματος παθαίνουν ψώρα.
Όλοι όσοι είχατε στενή επαφή χρειάζονται θεραπεία
Η ψώρα είναι πολύ μεταδοτική. Εάν λάβετε θεραπεία και τα άτομα με τα οποία ζείτε ή έχετε στενή επαφή δεν λαμβάνουν θεραπεία, μπορεί να ξανακολλήσετε. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να έχουν σημάδια και συμπτώματα ψώρας για να έχουν ακάρεα στο δέρμα τους. Κάποιος που δεν είχε ποτέ ψώρα μπορεί να μην έχει συμπτώματα για 2-6 εβδομάδες.
Εάν ο δερματολόγος σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο επάλειψης στο δέρμα σας, φροντίστε να κάνετε μπάνιο ή ντους προτού το εφαρμόσετε. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνετε μασάζ με το φάρμακο σε καθαρό, στεγνό δέρμα. Το φάρμακο πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για 8-14 ώρες. Στη συνέχεια θα το ξεπλύνετε. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν το φάρμακο πριν τον ύπνο και το ξεπλένουν το πρωί.
Εφαρμόστε το φάρμακο από το λαιμό μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας
Αυτό περιλαμβάνει όλο το δέρμα ανάμεσα στον λαιμό και τα δάχτυλα των ποδιών σας: το δέρμα γύρω από τα νύχια σας, την πτυχή μεταξύ των γλουτών σας και το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας. Τα βρέφη, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι συχνά χρειάζεται να περιποιούνται το τριχωτό της κεφαλής, τους κροτάφους και το μέτωπό τους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζετε το φάρμακο σε μύτη, χείλη, βλέφαρα, ούτε γύρω από τα μάτια ή το στόμα.
Εάν πλένετε τα χέρια σας μετά την εφαρμογή του φαρμάκου, φροντίστε να εφαρμόσετε ξανά το φάρμακο στα χέρια σας
Στα ακάρεα αρέσει να… τρυπώνουν στα χέρια. Φροντίστε να εφαρμόσετε το φάρμακο στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Την ημέρα που θα ξεκινήσετε τη θεραπεία, πλύνετε ρούχα, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες
Τα ακάρεα μπορούν να επιβιώσουν για λίγες μέρες και εκτός ανθρώπινου δέρματος. Εάν έχουν μείνει σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα, θα ξανακολλήσετε. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να πλένετε ρούχα, σεντόνια, παπλώματα, κουβέρτες, πετσέτες και άλλα αντικείμενα. Φροντίστε να ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες κατά το πλύσιμο:
Αντικείμενα που δεν έχουν αγγίξει το δέρμα σας για περισσότερο από 1 εβδομάδα γενικά δεν χρειάζονται πλύσιμο. Εάν δεν είστε σίγουροι αν φορέσατε ρούχα ή χρησιμοποιήσατε κάποιο αντικείμενο την περασμένη εβδομάδα, φροντίστε να το πλύνετε και να το στεγνώσετε.
Βάλτε σκούπα σε ολόκληρο το σπίτι την ημέρα που ξεκινάτε τη θεραπεία
Σκουπίστε χαλιά, καλύμματα και μοκέτες.
Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι στα κατοικίδιά σας
Τα ανθρώπινα ακάρεα που προκαλούν ψώρα στον άνθρωπο δεν μπορούν να επιβιώσουν στα ζώα. Τα κατοικίδια δεν χρειάζονται θεραπεία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.