Τα ρεβίθια είναι ένας διατροφικός θησαυρός που πρέπει να τον έχουμε σε εβδομαδιαία συχνότητα στο τραπέζι μας.
Όπως και άλλα όσπρια, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης αρκετές βασικές βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να είναι μια υγιεινή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Οφέλη για την υγεία
Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας η κατανάλωση ρεβιθιών.
Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Τα αποξηραμένα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τα απορροφά και τα χωνεύει αργά. Το άμυλο που περιέχουν και λέγεται αμυλόζη αφομοιώνεται επίσης αργά, κάτι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη.
Βοηθούν στην πέψη
Τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ειδικά σε μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται ραφινόζη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ρεβιθιών μπορεί να βοηθήσει να γίνουν οι κινήσεις του εντέρου ευκολότερες και πιο τακτικές.
Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
Οι διαλυτές ίνες των ρεβιθιών βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL («κακής») χοληστερόλης. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου
Όταν τρώτε ρεβίθια, το σώμα σας παράγει ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται βουτυρικό οξύ. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα ρεβίθια έχουν και άλλες ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως το λυκοπένιο και οι σαπωνίνες.
Συμβάλλουν στην καλή υγεία τον οστών
Τα ρεβίθια περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για ισχυρά οστά.
Βοηθούν στην καλή ψυχική υγεία
Τα ρεβίθια περιέχουν χολίνη, μια ουσία που βοηθά στην παραγωγή χημικών ουσιών που έχουν σημαντικό ρόλο για τη μνήμη, τη διάθεση, τον έλεγχο των μυών και άλλες δραστηριότητες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Διατροφική αξία
Μια μερίδα βραστά ρεβίθια ή ένα φλιτζάνι ξερά ρεβίθια περιέχει:
Περίπου 269 θερμίδες
Περίπου 4 γραμμάρια λίπους
34 έως 45 γραμμάρια υδατανθράκων
9 έως 12 γραμμάρια φυτικών ινών
6-7 γραμμάρια υδατάνθρακες
10 έως 15 γραμμάρια πρωτεΐνης
Σε ότι αφορά τις βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ένα φλιτζάνι ρεβίθια έχει:
Περίπου 6% έως 8% των ημερήσιων αναγκών σας σε ασβέστιο
Περίπου 40 τοις εκατό της καθημερινής απαίτησης σε φυτικές ίνες
Περίπου το 22% των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο
Περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυλλικό οξύ
Περίπου το 39% των ημερήσιων αναγκών σας σε φώσφορο
Πώς θα τα καταναλώσετε
Είναι εύκολο να συμπεριλάβετε τα ρεβίθια στη διατροφή σας. Και μπορείτε να τα βρείτε σε πολλές ποικιλίες και συσκευασίες, όπως στο ΑΒ Βασιλόπουλος φυλλάδιο με 1,57 € τα 500 γρ. Δείτε παρακάτω μερικές ενδεικτικές προτάσεις:
Ανακατέψτε βραστά ρεβίθια με άλλα όσπρια (όπως φασόλια και φακές), μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι και περιχύστε τα με μια βινεγκρέτ για να φτιάξετε μια πλούσια σε πρωτεΐνες σαλάτα
Προσθέστε μερικά κονσερβοποιημένα ή βραστά ρεβίθια σε οποιαδήποτε σαλάτα για να προσθέσετε υφή και γεύση
Χτυπήστε στο διαβολάκι ρεβίθια με ελαιόλαδο, σκόρδο, χυμό λεμονιού και ταχίνι για να φτιάξετε χούμους
Αντικαταστήστε το κρέας με ρεβίθια σε σούπες και βραστά
Φτιάξτε φαλάφελ πολτοποιώντας τα ρεβίθια με κύμινο, σκόρδο, τσίλι και κόλιανδρο, χωρίζοντας το μείγμα σε μικρά μπαλάκια και τηγανίζοντάς τα μέχρι να γίνουν τραγανά
Τα ρεβίθια αποτελούν έναν οικονομικό και αξιόπιστο σύμμαχο στην προσπάθειά για καλή υγεία. Μπορείτε και εσείς να τα εντάξετε εύκολα στη διατροφή σας για να επωφεληθείτε από τις υγιεινές τους ιδιότητες.