Το ρόλο του παρατηρητή φαίνεται πως έχει το υπουργείο Υγείας την στιγμή που τα φάρμακα έχουν καταστεί είδος πολυτελείας λόγω της ακρίβειας και των ελλείψεων.
Οι ελλείψεις βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία όλης της χώρας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους αφού ψάχνουν για μέρες μέχρι να τα βρουν (κι αν τα βρουν).
Από εκεί και πέρα οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα απίστευτο ράλι τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Βασικά προϊόντα, όπως τα αναλγητικά ή τα σιρόπια, που χρησιμοποιούνται μαζικά από χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα, έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.
Η κατάσταση μοιάζει να ξεπερνάει κάθε όριο, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων αρχίζουν από 20% και μπορεί να φτάσουν έως 50%, σε μια περίοδο που η ακρίβεια «θερίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά.
Μιλώντας στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «τρέλα», εξηγώντας πως «οι αυξήσεις αυτές κάνουν τη ζωή χιλιάδων πολιτών δύσκολη».
Η εκτόξευση
Ας δούμε τις τιμές ορισμένων βασικών φαρμακευτικών προϊόντων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές που είχαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα το 2017.
Συγκεκριμένα, ένα απλό κουτί Depon το 2017 είχε 0,75 ευρώ, ενώ το 2022 έφτασε τα 2 ευρώ.
Ένα κουτί Ασπιρίνη το 2017 είχε 1,81 ευρώ, ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 4,09 ευρώ. Την ίδια ώρα η μυοχαλαρωτική κρέμα Voltaren 1% έφτασε τα 7,70 ευρώ σήμερα, από τα 4,98 που κόστιζε το 2017.
Το Panadol από 1,5 ευρώ έχει φτάσει τα 2,50 ευρώ, ενώ το Cold and Flu έχει πάει από τα 4 στα 5,30 ευρώ.
Τέλος, η τιμή του κολλυρίου tears natural 15 ml έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας από τα 3,21 ευρώ στα 6,70.
Η έκρηξη των τιμών στα σκευάσματα αυτά έχει επισημανθεί από τις φαρμακευτικές ενώσεις προς το υπουργείο Υγείας, ωστόσο ακόμα και σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο που να ανακόπτει αυτή την αυξητική τάση.