Οι επιστήμονες ξέρουν ότι το άγχος, όπως και τα άλλα συναισθήματα, μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα μέσα από ένα ασύρματο δίκτυο νευρώνων – κάτοπτρα, όπως λέγονται τα μικροσκοπικά μέρη του εγκεφάλου που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε πώς νιώθει ο άλλος. Και τότε μιλάμε για το secondhand stress.

Σε πρόσφατη έρευνα ανακαλύφθηκε ότι 26% όσων συμμετείχαν κατέγραψε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης απλώς και μόνο επειδή παρατηρούσε κάποιον που ήταν αγχωμένος.

Το στρες από δεύτερο χέρι είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τον σύντροφό στη σύντροφο και το αντίστροφο (40%) σε σχέση με έναν ξένο, παρόλα αυτά κι αυτό (24%) μπορεί να κολλήσει σαν τσίχλα επάνω μας.

Το άγχος μου

Λέγεται «αρχή της συναισθηματικής ευθύνης». Είμαστε υπεύθυνοι για τα δικά μας συναισθήματα και όχι η πηγή των συναισθημάτων των άλλων. Συχνά ακούμε τη έκφραση «αυτός ή αυτή με αγχώνει» ή «η αποδοκιμασία των άλλων μου προκαλεί άγχος». Η σωστή ερώτηση στην απάντηση «τι σε αγχώνει;» είναι «εγώ με αγχώνω». Όταν το καταλάβεις, θα μπορείς να δουλέψεις και να το μειώσεις.

Παστίλιες για το άγχος του άλλου

Όταν βλέπουμε το άγχος ως απειλή, το σώμα μας και το μυαλό μας αυτόματα το ενισχύουν. Όταν κάποιος είναι εξαιρετικά αγχωμένος, δείξε συμπόνια αλλά μην δεχτείς να τον ξαλαφρώσεις από το φορτίο του κάνοντάς το δικό σου. Δες το σαν ευκαιρία να το βοηθήσεις. Κάντε μαζί έναν περίπατο συζητώντας για το τι χρώμα θα ήταν καλύτερο να βάψεις τα νύχια σου ή ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το κρασί.

Χτίσε τη φυσική σου ανοσία

Η σταθερή και ισχυρή αυτοεκτίμηση είναι δίχτυ προστασίας απέναντι στο άγχος των άλλων. Όσο υψηλότερη είναι, τόσο πιο πιθανό να αισθάνεσαι ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση αντιμετωπίζεις. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι μπορείς να χειριστείς οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο σου. Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σμιλέψεις αυτοεκτίμηση, επειδή ο εγκέφαλος καταγράφει μια νίκη κάθε φορά που ασκείσαι.

Πάρε τις αντιαγχωτικές σου «βιταμίνες»

Πριν βγεις στον πηγαιμό για τη δουλειά ή άλλο αγχωτικό περιβάλλον, μην ξεχνάς να έχεις λάβει τα κατάλληλα αντισώματα. Σκέψου τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων σήμερα. Γράψε ένα θετικό email ή στείλε ένα επαινετικό μήνυμα σε κάποιον. Διαλογίσου για μόλις δύο λεπτά. Γράψε στο ημερολόγιο μια πολύ θετική εμπειρία που είχες.

Δείξε κατανόηση, αλλά…

Δείξε κατανόηση στα αρνητικά συναισθήματα των άλλων, κάτσε όμως με τα δικά σου. Αντί να ανταποκριθείς στο αγχωτικό τηλεφώνημα της φίλης που σου λέει καθημερινά πόσο πνιγμένη είναι με εξίσου αγχωτικό τόνο, απάντησέ της ήρεμα «πόσο χαίρομαι να σου μιλάω». Και κλείσ’ το γρήγορα με μια ωραία δικαιολογία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σου αξίζει να νιώθεις υπέροχα και να απολαμβάνεις τη ζωή σου. Δεν είναι, όμως, πάντα τόσο εύκολο. Τις στιγμές που φαντάζει δύσκολο να τα βγάλεις πέρα, μην ξεχνάς ότι μπορείς να ζητήσεις την συμβουλή ενός ειδικού και να μοιραστείς ό,τι σε απασχολεί.