ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πρόεδρε, εσύ να κερδίζεις τα ράλι στις αναβάσεις κι όλα καλά!
prodeals

Σεισμός στην Τουρκία: Επιδημίες και μολύνσεις απειλούν τις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος

Φόβοι για έξαρση χολέρας και όχι μόνο

Σεισμός στην Τουρκία: Επιδημίες και μολύνσεις απειλούν τις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος

Ορατή είναι πλέον η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον διπλό φονικό σεισμό που «χτύπησε» τη Τουρκία και τη Συρία. 

Πλέον, οι ειδικοί θεωρούν βέβαιη η έξαρση επιδημιών, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, αλλά και οι ζημιές στις δομές υγείας συνιστούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Τόσο Έλληνες επιστήμονες όσο και ο ΠΟΥ μιλούν ξεκάθαρα για τον φόβο να εκδηλωθεί χολέρα.

«Αλυσίδα επιπτώσεων που επηρεάζει τη δημόσια υγεία»

Για την έξαρση επιδημιών προειδοποιούν και Έλληνες επιστήμονες, σε έρευνα της Δρ. Μαρίας Μαυρούλη, του καθηγητή Αθανασίου Τσακρή (Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής ΕΚΠΑ) και του δρος Σπυρίδωνος Μαυρούλη και του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms, την επομένη του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι οι σεισμοί είναι από τα πλέον εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, με μεγάλες δυνατότητες να πυροδοτήσουν μια αλυσίδα επιπτώσεων, που επηρεάζει σημαντικά τη δημόσια υγεία μέσω θυμάτων και τραυματισμών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καταστροφές αποδίδονται όχι μόνο στην έντονη κίνηση του εδάφους και σε σεισμικά φαινόμενα αλλά και σε δευτερεύουσες επιπτώσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως κατολισθήσεις και τσουνάμι, μεταξύ άλλων.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών που είναι ικανές να προκαλέσουν πρόσθετες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες και να διαταράξουν τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι είναι αδύνατη η πρόβλεψη ποιων ασθενειών θα μεταδοθούν μετά από έναν τύπο φυσικού κινδύνου.

Μέχρι σήμερα, οι μολυσματικές ασθένειες που έχουν καταγραφεί μετά την εμφάνιση σεισμών ταξινομούνται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικές ασθένειες που μεταδίδονται από νερό και τρόφιμα, ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς και λοιμώξεις πληγών και δέρματος.

Η μελέτη αφορά την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών μετά από καταστροφικούς σεισμούς που προκλήθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1980 και 2016 έδειξε ότι η συχνότητα των μολυσματικών ασθενειών αυξήθηκε μετά από κάθε έναν από αυτούς τους σεισμούς.

Ο χρόνος και το μέγεθος ενός σεισμού, η περιοχή εμφάνισής του, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τον σεισμό, όπως κατολισθήσεις, υδρολογικές ανωμαλίες και τσουνάμι, και η συνέργεια με διαφορετικούς τύπους φυσικών κινδύνων μπορεί να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αυξημένη συχνότητα μολυσματικών ασθενειών.

Φόβοι για έξαρση χολέρας

Τον κίνδυνο μεγάλων προβλημάτων μεταξύ άλλων και στη δημόσια υγεία παραδέχθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσάκρης.

«Φανταστείτε για ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, με τόσα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων και πιθανών επιδημιών στο άμεσο μέλλον. Μετά τις απώλειες αυτών των ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή» είπε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρώτα εμφανίζονται λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης, παρατηρούνται λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα.

«Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο, ακριβώς γιατί το νερό δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας» εκτίμησε, εξηγώντας ότι συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη ασθένεια.

Υγειονομικός συναγερμός

Υγειονομικό συναγερμό σήμανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με πρόβλεψή του, μετά την τραγωδία με τα δεκάδες χιλιάδες θύματα, αναμένεται νέα κρίση, αυτή τη φορά Υγείας.

Οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους και στη Συρία, όπου οι υποδομές έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά μετά τον σεισμό.

Ο ΠΟΥ φοβάται επιδημία χολέρας και συχνές αναπνευστικές ασθένειες, που ήδη ταλαιπωρούν τη Συρία και αναμένεται ότι θα έχουν νέα έξαρση.

«Υπάρχει μια δευτερογενής κρίση υγείας που εμφανίζεται στη συνέχεια, καθώς οι υποκείμενοι κίνδυνοι για την υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν» δήλωσε χθες αξιωματούχος του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως «έχουμε μεγάλη διακοπή στη βασική παροχή νερού. Έχουμε μεγάλη διακοπή στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρισμού, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά της ζωής».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.