Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, οι πιθανότητες ανάρρωσης από εγκεφαλικό αυξήθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν φάρμακο που παρασκευάζεται από σπόρους σέλινου.
Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο είχαν λιγότερο σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα και καλύτερες νοητικές δεξιότητες από τους συνομηλίκους τους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Οι ερευνητές στο Εθνικό Κέντρο Κλινικής Έρευνας για Νευρολογικές Παθήσεις της Κίνας, στο Πεκίνο, δήλωσαν:
«Είναι η πρώτη δοκιμή που δείχνει τα οφέλη από τη χρήση φαρμάκου που προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από έλλειψη οξυγόνου στον εγκεφαλικό ιστό. Το φάρμακο χορηγήθηκε σε ασθενείς με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που λάμβαναν επίσης θεραπεία για την αποκατάσταση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο».
Το βουτυλοφθαλίδιο είναι μία χημική ένωση στο σέλινο που ευθύνεται για το άρωμα και τη γεύση του.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν σε προηγούμενες έρευνες ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλεί ένα εγκεφαλικό.
Τα ισχαιµικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Χαρακτηρίζονται από τη διακοπή της αρτηριακής παροχής αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου οφειλόμενη σε απόφραξη των µμεγάλων αρτηριών προς τον εγκέφαλο ή των μικρών αρτηριών εντός του εγκεφάλου.
Στην Κίνα το νευροπροστατευτικό σκεύασμα έχει αδειοδοτηθεί για λήψη σε περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου – χορηγείται ενέσιμα ή σε χάπι.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.216 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ του 2018 και 2022 και νοσηλεύτηκαν σε ένα από τα 59 ιατρικά κέντρα της Κίνας.
Όσοι είχαν είτε πολύ ήπια συμπτώματα (0-3 στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης NIHSS) είτε πολύ βαριά (>26 στην αντίστοιχη κλίμακα) δεν περιλήφθηκαν στη μελέτη.
Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία και έλαβαν είτε βουτυλοφθαλίδιο, είτε εικονικό φάρμακο με ημερήσια ένεση για τις πρώτες δεκατέσσερις μέρες και κάψουλες από το στόμα για τις επόμενες 76 μέρες.
Η έρευνα ήταν διπλή τυφλή, αυτό σημαίνει ότι ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί γνώριζαν ποια αγωγή λάμβαναν.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα του βουτυλοφθαλίδιου είχαν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο οι δυο ομάδες δεν είχαν ιδιαίτερες διαφορές όσον αφορά την πιθανότητα ενός δεύτερου επεισοδίου ή εγκεφαλικής αιμορραγίας.
«Οι ασθενείς που έλαβαν βουτυλοφθαλίδιο είχαν λιγότερο σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα και ήταν σε καλύτερη κατάσταση 90 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο» είπαν οι επιστήμονες.
Απαιτούνται περισσότερες έρευνες και στοιχεία για να διαπιστωθεί αν όντως το βουτυλοφθαλίδιο έχει θέση στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τονίζεται επίσης ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια με το σέλινο, το σέλερυ ή τυχόν συμπληρώματα διατροφής.
Όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να συμβουλεύονται τον νευρολόγο τους για την σωστή φροντίδα της υγείας τους.