ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Σεντόνια: Πόσο συχνά πρέπει να τα πλένετε – Τι μπορεί να συμβεί αν το «αναβάλλετε»

Μοιράζεστε το κρεβάτι σας με ακάρεα σκόνης, βακτήρια και πολλά νεκρά δερματικά κύτταρα

Σεντόνια: Πόσο συχνά πρέπει να τα πλένετε – Τι μπορεί να συμβεί αν το «αναβάλλετε»

Ακόμα και όταν ξαπλώνετε μόνοι στο κρεβάτι, να ξέρετε ότι έχετε… παρέα. Μαζί σας είναι αμέτρητα ακάρεα σκόνης, βακτήρια και πολλά από τα δικά σας νεκρά δερματικά κύτταρα.

Δερματολόγος λέει ότι πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με παράγοντες όπως το αν ζείτε σε ζεστό κλίμα και αν το κατοικίδιό σας ανεβαίνει στο κρεβάτι σας.

Γιατί πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας

Όλα αυτά που είναι στο κρεβάτι και είναι αόρατοι με γυμνό μάτι μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα, όπως εξανθήματα, έκζεμα, άσθμα και αλλεργίες.

Δείτε τι άλλο υπάρχει στο κρεβάτι μαζί σας και ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν.

Νεκρό δέρμα

Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει ενάμισι γραμμάριο κερατινοκυττάρων (που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από την πρωτεΐνη κερατίνη) καθημερινά. Οπτικά μιλώντας, αυτό είναι σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού νεκρά δερματικά κύτταρα.

Οποιοδήποτε είδος τριβής θα αποκόψει το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων του δέρματός σας. Έτσι, μεγάλο μέρος της απορρίπτεται όταν έρχεστε σε επαφή με τα σεντόνια σας στο κρεβάτι σας τη νύχτα.

Βακτήρια

Όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος παραμένουν στα σεντόνια, τα βακτήρια ευδοκιμούν. Αυτά τα κύτταρα του δέρματος λειτουργούν ως αναπαραγωγικό έδαφος για τα βακτήρια στα σεντόνια, το στρώμα και τα μαξιλάρια.

“Τα βακτήρια αγαπούν το δέρμα τόσο πολύ που στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότεροι βακτηριακοί οργανισμοί στο σώμα μας από τα δικά μας κύτταρα”, λέει ο ειδικός. Και το δέρμα είναι μια από τις πιο συχνά κατοικημένες περιοχές των βακτηρίων.

Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα σκόνης είναι πολύ μικρά για να τα δει κανείς με γυμνό μάτι, αλλά ζουν σε όλες τις ηπείρους της Γης εκτός από την Ανταρκτική. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα με οκτώ πόδια ανήκουν στην οικογένεια των αραχνοειδών (!) και τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας.

Έως και 1 εκατομμύριο ακάρεα σκόνης μπορούν να τραφούν με το νεκρό δέρμα που παράγετε σε μια και μόνο μέρα! Δεν δαγκώνουν, όπως κάνουν οι κοριοί (στην πραγματικότητα, δεν έχουν καν δόντια ή στόμα) και δεν τρυπώνουν κάτω από το δέρμα σας, όπως η ψώρα, αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας.

Τρίχωμα κατοικίδιων

Εάν αφήνετε τη γάτα ή τον σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί σας, να ξέρετε ότι το τρίχωμά τους είναι εστία μυκητιασικών οργανισμών, που μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στον άνθρωπο.

Αυτά περιλαμβάνουν απλές λοιμώξεις, καθώς και πιο επιθετικές καταστάσεις, όπως η ψώρα.

“Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα παράσιτα που μπορούν να μεταφερθούν από το κατοικίδιο στον άνθρωπο, οπότε φροντίστε να πλένετε συχνά τα σεντόνια σας”, συμβουλεύει ο ειδικός.

Τι άλλα είναι… μαζί σας στο κρεβάτι

  • Σωματικά υγρά: Ο μέσος άνθρωπος παράγει περίπου 100 λίτρα ιδρώτα στο κρεβάτι κάθε χρόνο! Και μην ξεχνάτε άλλα υγρά, όπως τα φυσικά έλαια του δέρματος και το σάλιο.
  • Προϊόντα ομορφιάς: Ακόμα κι αν πλένετε το πρόσωπό σας το βράδυ, μπορεί να μεταφέρετε κομμάτια μακιγιάζ, λοσιόν κλπ στο κρεβάτι.
  • Ψίχουλα: Αν τρώτε στο κρεβάτι μπορείτε να πέσουν μικρά κομμάτια φαγητού στα σεντόνια. Αλλά ακόμα και αν δεν τρώτε στο κρεβάτι, μπορεί να μεταφέρετε τέτοια υπολείμματα εκεί από κάτι που φάγατε νωρίτερα και έμεινε στα ρούχα με τα οποία ξαπλώνετε.
  • Άλλα μικρόβια που σχετίζονται με τα κατοικίδια: Εκτός από το τρίχωμα και τα ακάρεα, τα κατοικίδιά σας μπορούν να μεταφέρουν διάφορα στα πέλματά τους, όπως περιττώματα, σκουπιδάκια και βρωμιές από εξωτερικούς χώρους.

Όλα αυτά δίνουν στα βακτήρια περισσότερες “τροφές” για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πλένετε τα σεντόνια σας

Αλλεργικά συμπτώματα

Πολλοί είναι αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης, επομένως ο ύπνος σε ένα κρεβάτι γεμάτο με αυτά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα αλλεργίας. Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να οδηγήσουν σε κνησμό και να προκαλέσουν εξάρσεις άσθματος και εποχιακές αλλεργίες.

Αναπνευστικά προβλήματα

Εάν έχετε ήδη άσθμα, είστε πιο επιρρεπείς σε αλλεργία από τα ακάρεα σκόνης. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε άσθμα, το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με αυτά τα ακάρεα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως συριγμό.

Εξάνθημα

Εάν πάρα πολλά ακάρεα σκόνης έρθουν σε επαφή με το σώμα σας, μπορεί να καταλήξετε με εξάνθημα. Ορισμένα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα.

Έκζεμα

Το έκζεμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δερματικών εξανθημάτων, που οφείλεται σε συνδυασμό της ξηρότητας του δέρματός σας και των υπερδραστήριων βακτηριακών αποικιών στο δέρμα σας. Επιτρέποντας στα βακτήρια να ζουν στα σεντόνια σας και να εισχωρούν στο δέρμα σας όταν ξαπλώνετε, θα μπορούσε να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το έκζεμα.

Θυλακίτιδα

Όταν ξαπλώνετε σε ένα κρεβάτι γεμάτο βακτήρια, είστε επιρρεπής σε θυλακίτιδα, έναν τύπο φλεγμονής, μόλυνσης ή ερεθισμού του θύλακα της τρίχας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.