Νέα καινοτομία στον χώρο της ιατρικής που θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση των ΣΜΝ και συγκεκριμένα των τριχομονάδων.
Με ένα γρήγορο τεστ αντίστοιχο αυτού της διάγνωσης του νέου κορωνοϊού θα είναι σύντομα εφικτό να γίνεται διάγνωση ενός από τα πιο διαδεδομένα, αλλά λιγότερα γνωστά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Ένα γρήγορο και οικονομικό διαγνωστικό τεστ που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Ουάγινγκτον (WSU) μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό ενός ευρέως διαδεδομένου, αλλά ελάχιστα γνωστού, σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος.
Η λοίμωξη από τριχομονάδες είναι πιο συχνή από τα χλαμύδια και τη γονόρροια, ενώ το 70% των πασχόντων είναι ασυμπτωματικοί. Ακόμη και όταν είναι ασυμπτωματική η νόσος ωστόσο, συσχετίζεται με μια σειρά επιπλοκών υγείας όπως η αυξημένη ευαλωτότητα στη λοίμωξη HIV, ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες και η υπογονιμότητα και οι επιπλοκές κύησης στις γυναίκες.
Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα μολύνονται ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειονότητα των οποίων δεν εμφανίζει συμπτωματολογία. Το 2020 καταγράφηκαν 374 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από χλαμύδια (129 εκατομμύρια), γονόρροια (82 εκατομμύρια), σύφιλη (7,1 εκατομμύρια) και τριχομονάδες (156 εκατομμύρια).
Οι τριχομονάδες αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, εφόσον διαγνωστούν, με χορήγηση μετρονιδαζόλης, ενός αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από αναερόβια μικρόβια και παράσιτα.
Ο ερευνητής του WSU John Alderete καθηγητής στη σχολή Μοριακών Βιοεπιστημών του WSU εργάζεται εδώ και χρόνια για τη βελτίωση της διάγνωσης αυτού του ΣΜΝ με ένα απλό και προσιτό τεστ. Η τελευταία εξέλιξη στην έρευνά του που δημοσιεύθηκε στο Pathogens είναι ένα τεστ νυγμού στο δάκτυλο που δίνει αποτελέσματα σε πέντε λεπτά και μπορεί να παραχθεί με χαμηλό κόστος.
Δεν θα υπάρξει ποτέ εμβόλιο για τις τριχομονάδες εκτιμά ο καθηγητής Alderete και συμπληρώνει ότι πιθανότατα δεν χρειάζεται να υπάρξει ένα. «Αρκεί να υπάρχει διαθέσιμη μια εύκολη διαδικασία διάγνωσης και μετέπειτα αντιμετώπισης» όπως λέει ο ίδιος.
Συνήθως η λοίμωξη ανιχνεύεται επί συμπτωμάτων, με ανάλυση κολπικού υγρού, τεστ Παπ ή ανάλυση ούρων. Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε αυτή τη μελέτη, το νέο τεστ απαιτεί μόνο μια σταγόνα αίματος για να ανιχνεύσει ένα ειδικό αντίσωμα.
Ο καθηγητής Alderete αναγνώρισε σε προηγούμενη μελέτη αυτόν τον βιοδείκτη, μια πρωτεΐνη α-ακτινίνης μοναδική στις τριχομονάδες (ACT::SOE3). Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παράγουν το αντίσωμα όταν μολυνθούν.
Όπως κα με τα τεστ για τα τεστ εγκυμοσύνης, τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε ένα παράθυρο με μια κουκκίδα που εμφανίζεται εάν υπάρχει το αντίσωμα, υποδεικνύοντας μόλυνση. Τυχόν θετικά αποτελέσματα οδηγούν σε άμεση αντιμετώπιση.
Δεδομένου ότι η λοίμωξη από τριχομονάδες είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα ο καθηγητής Alderete ελπίζει ότι το τεστ που σχεδίασε θα βρει εφαρμογή σε πολλές χώρες ειδικά της Αφρικής όπου οι τριχομονάδες θεωρούνται παράγοντας μετάδοσης του HIV.
Οι τριχομονάδες είναι το πιο παραμελημένο από τα ιάσιμα ΣΜΝ επισημαίνει ο δρ Alderete και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αντιμετώπισή τους είναι το γεγονός ότι είναι ασυμπτωματική λοίμωξη. Το νέο τεστ βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης πατέντας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.