Το να εφοδιάζετε το ψυγείο ή τον καταψύκτη σας με σολομό είναι μια έξυπνη ιδέα, καθώς είναι ένα εξαιρετικό φαγητό τόσο για το δέρμα όσο και για τα μαλλιά.
Είναι γεμάτο σελήνιο και βοηθά στη φυσική προστασία του καλαθιού σας από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 στο σολομό βοηθούν επίσης το δέρμα σας να φαίνεται «νεότερο».
Για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπο των ωμέγα-3 στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στην καταπολέμηση του πόνου στις αρθρίτιδες και σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άσθμα.
Ο ροζ σολομός είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για κονσερβοποίηση, γεγονός που το καθιστά την πιο οικονομική επιλογή. Αυτός ο κανόνας, ωστόσο, δεν ισχύει απαραίτητα για το σολομό με την ονομασία “Atlantic Salmon”. Ο σολομός του Ειρηνικού περιλαμβάνει πολλά δημοφιλή είδη, όπως το αγαπημένο γκουρμέ “chinook” (king) και “sockeye”, καθώς και την φθηνότερη και πιο προσιτή ποικιλία “coho”.
Πώς να επιλέξετε έναν καλό φρέσκο σολομό
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι ότι δεν υπάρχει υγρό γύρω του. Δεν πρέπει να μυρίζει καθόλου σαν ψάρι και αντ ‘αυτού, ο σολομός πρέπει να “εκπέμπει” μια ήπια, σχεδόν γλυκιά μυρωδιά. Τα ψάρια πρέπει να είναι λαμπερά, χωρίς σκούρα σημεία ή “ύποπτο” χρώμα γύρω από τις άκρες. Τα μάτια των ψαριών πρέπει να είναι καθαρά και τα βράγχια να είναι κόκκινα.
Και για να διατηρήσετε το σολομό φρέσκο, θα πρέπει να είναι η τελευταία σας «στάση» πριν πάτε στο σπίτι και κατά προτίμηση να το μαγειρέψετε την ίδια μέρα.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ εκτρεφόμενου και άγριου σολομού. Αυτή η ερώτηση θα απαντηθεί από την ίδια την τιμή.
Ο σολομός που καλλιεργείται είναι σίγουρα φθηνότερος, αλλά ο άγριος σολομός θα σας φέρει πολύ περισσότερα, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στα θρεπτικά συστατικά. Ο άγριος σολομός περιέχει περισσότερο κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ασβέστιο, αλλά συνοδεύεται από λιγότερο λίπος και θερμίδες από τον σολομό εκτροφής.
Ο σολομός δεν πρέπει να μυρίζει ψάρι
Ξέρω ότι αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό – αν ο φρέσκος σολομός δεν υποτίθεται ότι μυρίζει ψάρι, τότε πώς πρέπει να μυρίζει;
“Δεν πρέπει να μυρίζουν ψάρι. Πρέπει να μυρίζουν σαν τον ωκεανό”, λέει στο eatthis.com, ο σεφ της κουζίνας La Grande Boucherie στη Νέα Υόρκη, Hector Diaz.
Εάν ο σολομός μυρίζει ψάρι ή κάτι ξινό, αυτό είναι σημάδι ότι δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.. Αυτή η λογική ισχύει τόσο για ολόκληρα ψάρια όσο και για φιλέτα.
Η υφή πρέπει να είναι σταθερή
«Πάντα ψάχνετε για σφριγηλότητα όταν πρόκειται για φρέσκο σολομό», λέει ο σεφ George Jewell, επικεφαλής σεφ στο Clutch Restaurant στην Ατλάντα. “Προσπαθήστε να αποφύγετε τον πλαδαρό σολομό – αυτός είναι ένας βασικός δείκτης ότι δεν είναι φρέσκος.”
Εκτός από τη σφριγηλότητα, η φλούδα του σολομού πρέπει να είναι υγρή και λεία.
Πάρτε φρέσκο σολομό την εποχή του
«Είναι καλύτερο να αγοράζετε άγριο σολομό κατά τη διάρκεια της σεζόν, που είναι συνήθως από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο», λέει ο Jewell. “Φυσικά, μπορείτε να πάρετε άγριο σολομό και άλλες φορές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κατεψυγμένος συνήθως καταψύχεται αμέσως και αποστέλλεται, γεγονός που του επιτρέπει να παραμείνει γευστικός και να διατηρεί θρεπτικά συστατικά».
Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά και τα πτερύγια άθικτα
Εάν πρόκειται για ολόκληρα ψάρια, βεβαιωθείτε ότι τα μάτια είναι καθαρά – όχι γυαλιστερά. Σύμφωνα με τον Diaz, τα γυαλιστερά μάτια είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι το ψάρι έχει μείνει έξω για λίγο πολύ καιρό. Ο Diaz προτείνει επίσης, να αξιολογήσετε τα πτερύγια σε ολόκληρο το ψάρι, καθώς αυτά θα πρέπει να είναι άθικτα χωρίς δάκρυα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.