Την αποφυγή της «διεπαφής» ανθρώπων με νυχτερίδες και άλλα θηλαστικά προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων επιδημιών, ζήτησε ο Σωτήρης Τσιόδρας σε συνέντευξή του.
Ουσιαστικά ο Έλληνας λοιμοξιολόγος αναφέρθηκε στον COVID-19 υπονοώντας πως δεν πρόκειται για δημιουργία εργαστηρίου αλλά για μια απλή δημιουργία της «φύσης».
Ο ίδιος πρόσθεσε, πως το ερώτημα δεν είναι αν θα έρθει επόμενη επιδημία αλλά το πότε. .
«Δεν πρέπει να μειωθεί η εμπιστοσύνη μας στα εμβόλια ως απότοκος όλης αυτής της παραφιλολογίας που ακούσαμε στην πανδημία», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει επόμενη πανδημία, ο κ. Τσιόδρας απαντά:
«Εδώ θα δανειστώ τα λόγια του διευθυντού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι δεν είναι το «if» αλλά το «when».
Δεν είναι το εάν θα υπάρξει επόμενη πανδημία, αλλά το πότε. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει.
Και η διεπαφή του ανθρώπου με τη φύση έχει αυξήσει αυτό το ενδεχόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Σε τέτοιο βαθμό που κάποιες επιστημονικές δημοσιεύσεις τους τελευταίους μήνες υποστήριζαν με μαθηματικές εκτιμήσεις πως πρέπει να μειωθεί η επαφή των ανθρώπων με θηλαστικά όπως οι νυχτερίδες, που αποτελούν τη δεξαμενή για κάποιους από τους αναδυόμενους ιούς που είδαμε τα τελευταία χρόνια και πριν από την πανδημία.
Αλλά δεν νομίζω ότι εκεί σταματά το δίλημμα και η αναζήτηση για πρόληψη της εμφάνισης νέων πανδημιών».
Η πανδημία ανέδειξε τον φόβο πολλών ανθρώπων προς τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι… φυσικά, κάτι παραπάνω από καθησυχαστικός:
“Η διαδικασία με την οποία ένα εμβόλιο φτάνει στον κόσμο αφορά πολλαπλά στάδια και ελέγχους πρώτα για την ασφάλεια και έπειτα για την αποτελεσματικότητα. Ολα τα εμβόλια ακολουθούν αυτή τη διαδικασία και περνούν από αυστηρότατους ελέγχους για να εγκριθούν.
Από την άλλη πλευρά, η ζωή μας είναι μια συνεχής διαδικασία έκθεσης σε αντιγόνα, είτε αυτά λέγονται μικρόβια, είτε ιοί, είτε αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα.
Τα εμβόλια μας εκθέτουν σε αθώες παραλλαγές των αντιγόνων αυτών, πάντα σε ελάχιστες ποσότητες που προκαλούν την άμυνά μας να αντιδράσει, να δημιουργήσει αντισώματα.
Ετσι ενισχύουν την άμυνά μας χωρίς να μας προκαλούν τα προβλήματα του αρχικού μικροβίου. Πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι αποδεχόμαστε τα επιστημονικά επιτεύγματα των εμβολίων, που είναι η εξαφάνιση θανατηφόρων και αποκρουστικών νοσημάτων, όπως η ευλογιά, και η μείωση ασθενειών που αποδεκάτιζαν τον κόσμο.
Είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της επιστήμης τα εμβόλια κι έχουν άμεση σχέση με την παράταση της ζωής μας στον σύγχρονο κόσμο”.