Mεγάλες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, την ώρα που η αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων «ρίχνουν» ολοένα και περισσότερους πολίτες στο κρεβάτι.
Τι πιο σημαντικό όμως που αποκαλύπτεται είναι ότι ουσίες απαραίτητες για την δημιουργία αυτών των φαρμάκων που παράγονται στην Ασία, όπως παρακεταμόλη δεν παράγονται πλέον στις ποσότητες που απαιτείται με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα παραγωγής φαρμάκων.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Υγείας το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά έχει επιδεινωθεί με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η κατάσταση ήταν πολύ κακή όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις χώρες και επηρεάζει όλους τους τύπους φαρμάκων», δήλωσε η Ιλάρια Πασαράνι, Γενική Γραμματέας του Φαρμακευτικού Ομίλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU) που εκπροσωπεί τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς.
Όπως αναφέρουν καταναλωτές και φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και η αιτία δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση κάποιων προϊόντων.
Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως σημαντικό ρόλο στην απουσία σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων παίζουν και οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά σε κάποια προϊόντα που η τιμή του εξωτερικού είναι πιο συμφέρουσα από την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις στα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τις ιώσεις και τη γρίπη -που τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρούν ενήλικες και παιδιά.
«Παίρνουμε λίγα κομμάτια από αντιβιοτικά, σιρόπια, χάπια μπορεί να ζητήσω 20 κομμάτια και να έρθουν πέντε, δεν υπάρχει επάρκεια» αποκάλυψε φαρμακοποιός.
Ο κ. Λουράντος ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει παγκόσμιες διαστάσεις, ενώ στην ελληνική αγορά, οι μικρές ποσότητες που φτάνουν επανεξάγονται, με αποτέλεσμα τα ράφια των φαρμακείων να αδειάζουν.
«Υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών, όπως η παρακεταμόλη η οποία παράγεται στην Ασία, αλλά για κάποιο λόγο παράγεται λιγότερη ποσότητα ή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες», επεσήμανε.
Περισσότερα από 150 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, μεταξύ αυτών και παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, με συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους και, μάλιστα, εν μέσω έξαρσης των ιώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ε.Ο.Φ κάλεσε όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.