ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Σταφυλόκοκκος: Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης

Είναι αρκετά ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες ή πετσέτες

Σταφυλόκοκκος: Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο το οποίο υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος, αλλά σε ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να προκαλέσει νόσο.

Τα βακτήρια αυτά συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Εάν όμως εισχωρήσουν βαθύτερα στον οργανισμό, εάν δηλαδή περάσουν στο αίμα, στις αρθρώσεις, στους πνεύμονες ή την καρδιά, μπορεί να γίνουν απειλητικά για την υγεία.

Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που ήδη φέρουμε, είναι όμως πιθανό να μεταφερθούν και από το ένα άτομο στο άλλο.

Ο σταφυλόκοκκος είναι αρκετά ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες ή πετσέτες, και από εκεί να μεταφερθεί σε κάποιον που θα έρθει σε άμεση επαφή.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο σταφυλόκοκκος επιβιώνει επίσης στη χαμηλή υγρασία και στις ακραίες θερμοκρασίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε ποιοι είναι οι συχνότεροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από σταφυλόκοκκο:

  • Αδύναμο ανοσοποιητικό.
  • Υποκείμενα προβλήματα υγείας (διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνος, πληγές από έκζεμα, κυστική ίνωση ή εμφύσημα).
  • Ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, για παράδειγμα όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, όσους έχουν υποστεί έγκαυμα ή όσους έχουν πληγές στο σώμα τους έπειτα από χειρουργείο.
  • Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν μέσω συσκευών που φτάνουν σε εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως η συσκευή αιμοκάθαρσης, οι καθετήρες, και η συσκευή παρεντερικής σίτισης.
  • Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μεταδίδονται εύκολα στα αποδυτήρια με την κοινή χρήση ξυριστικής μηχανής, πετσέτας ή άλλου εξοπλισμού.
  • Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται και με το φαγητό, εάν δεν τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών). Το φαγητό που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν παρουσιάζει καμία αλλοίωση ως προς την όψη ή τη γεύση του.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.