Τα γονίδια που ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο εντόπισαν οι επιστήμονες, ανοίγοντας το δρόμο στην ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών.

«Γενετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια, εντόπισαν εκατοντάδες σημεία στα χρωμοσώματά μας που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος. Προσδιορίσαμε τα γονίδια και πλέον είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα ως νέους θεραπευτικούς στόχους» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Mete Civelek, από το Κέντρο Γενωμικής Ιατρικής και το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής, ενός κοινού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής και της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν κύτταρα που συλλέχθηκαν από 151 προηγουμένως υγιείς δότες μεταμοσχευμένων καρδιών, διαφορετικών εθνικοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο διαχειρίστηκαν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με τη γονιδιακή δραστηριότητα στα κύτταρα των λείων μυών που ελέγχουν τις ακούσιες κινήσεις.

Τα κύτταρα αυτά καλύπτουν φυσιολογικά τις αρτηρίες μας, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως θεμέλιο για τις λιπώδεις πλάκες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό αυτών των αρτηριών.

«Οι διαθέσιμες αγωγές λειτουργούν μειώνοντας τον κίνδυνο των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Θεωρούνται ωστόσο πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα που θα στοχεύουν την ασθένεια εκεί όπου αυτή αναπτύσσεται.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να βρεθούν τα γονίδια που ευθύνονται για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου στις αρτηρίες, επειδή εκεί σχηματίζονται οι πλάκες» εξηγεί ο Δρ. Civelek.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!