ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Στοματική υγεία: Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την άσχημη αναπνοή

Πώς επηρεάζει το φαγητό την αναπνοή;

Στοματική υγεία: Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την άσχημη αναπνοή

Η κακή αναπνοή μπορεί να επιδεινωθεί από τα είδη των τροφών που τρώτε και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ζωής.

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσοσμίας, στο σπίτι και με τη βοήθεια του οδοντιάτρου.

Πώς επηρεάζει το φαγητό την αναπνοή;

Το φαγητό που καταναλώνεται αρχίζει να διασπάται στο στόμα σας. Επίσης, τα τρόφιμα απορροφώντας στην κυκλοφορία του αίματός σας και μετακινούνται στους πνεύμονες, επηρεάζοντας τον αέρα που εκπνέετε.

Εάν τρώτε τροφές με έντονες μυρωδιές (όπως σκόρδο ή κρεμμύδια), το βούρτσισμα και το νήμα – ακόμα και στοματικό διάλυμα – απλώς καλύπτει προσωρινά την οσμή.

Η μυρωδιά δεν θα φύγει εντελώς μέχρι να «περάσουν» τα τρόφιμα από τον οργανισμό σας.

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή περιλαμβάνουν:

  • Τυρί
  • Καπνιστό βοδινό κρέας
  • Ορισμένα μπαχαρικά
  • Χυμός πορτοκαλιού ή σόδα
  • Αλκοόλ

Ομοίως, όσοι κάνουν δίαιτα και δεν τρώνε αρκετά συχνά μπορεί να έχουν κακοσμία στόματος.

Όταν το σώμα σας διασπά το λίπος, η διαδικασία απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να δώσουν στην αναπνοή σας μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Γιατί οι κακές συνήθειες προκαλούν κακή αναπνοή;

Εάν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά, τα σωματίδια τροφής μπορεί να παραμείνουν στο στόμα σας, προάγοντας την ανάπτυξη βακτηρίων μεταξύ των δοντιών, γύρω από τα ούλα και στη γλώσσα.
Αυτό προκαλεί κακή αναπνοή.

Η φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) από κακή οδοντική υγιεινή μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσοσμία.

Επιπλέον, τα βακτήρια που προκαλούν οσμή και τα σωματίδια τροφής μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία, εάν οι οδοντοστοιχίες δεν καθαριστούν σωστά.

Το κάπνισμα ή το μάσημα προϊόντων με βάση τον καπνό μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσοσμία του στόματος, να λερώσει τα δόντια, να μειώσει την ικανότητά σας να γεύεστε τροφές και να ερεθίσει τα ούλα σας.

Ποια προβλήματα υγείας συνδέονται με την κακή αναπνοή;

Η επίμονη κακοσμία του στόματος ή η άσχημη γεύση στο στόμα μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι της νόσου των ούλων (περιοδοντική). Η ουλίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια.

Τα βακτήρια προκαλούν το σχηματισμό τοξινών, οι οποίες ερεθίζουν τα ούλα. Εάν η ασθένεια των ούλων συνεχίσει χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει τα ούλα και το οστό της γνάθου.

Η ιατρική πάθηση ξηροστομία μπορεί επίσης να προκαλέσει κακοσμία

Το σάλιο είναι απαραίτητο για να υγραίνει το στόμα, να εξουδετερώνει τα οξέα που παράγονται από την πλάκα και να ξεπλένει τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στη γλώσσα, τα ούλα και τα μάγουλα.

Εάν δεν αφαιρεθούν, αυτά τα κύτταρα αποσυντίθενται και μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Η ξηροστομία μπορεί να είναι παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων, προβλήματα σιελογόνων αδένων ή η συνεχής αναπνοή από το στόμα.

Η πρωινή δυσοσμία στην αναπνοή είναι χειρότερη για τους ανθρώπους που κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό.

Πολλές άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία, όπως:

  • Εποχιακές αλλεργίες
  • Λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα
  • Μακροχρόνιες (χρόνιες) λοιμώξεις των κόλπων
  • Μεταρινική ενστάλαξη
  • Διαβήτης
  • Χρόνια παλινδρόμηση οξέος
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Χρόνια πνευμονική λοίμωξη
  • Προβλήματα στο συκώτι ή στα νεφρά

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την κακή αναπνοή;

Υπάρχουν μερικοί γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να διώξετε την κακοσμία του στόματος.

Απλώς θυμηθείτε, η μυρωδιά από αυτό που τρώτε μπορεί να κολλήσει μέχρι το φαγητό να βγει εντελώς από τον οργανισμό σας – έως και 3 ημέρες αργότερα!

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να μειωθεί ή να προληφθεί εάν:

  • Βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα πιο συχνά.
  • Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή.
  • Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών και την πλάκα.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας αφού φάτε.
  • Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2 έως 3 μήνες ή μετά από ασθένεια.
  • Χρησιμοποιήστε νήμα ή μεσοδόντιο καθαριστικό για να αφαιρέσετε τα σωματίδια τροφής και την πλάκα ανάμεσα στα δόντια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας.

Κι άλλες συμβουλές

Ένα στοματικό διάλυμα προσθέτει επιπλέον προστασία απαλλάσσοντας τα βακτήρια.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε την αναπνοή σας εάν καθαρίσετε το στόμα σας με νερό μετά το φαγητό.

Μπορεί να βοηθήσει να απελευθερώσετε εκείνα τα παγιδευμένα κομμάτια σωματιδίων τροφής που κολλάνε στα δόντια σας.

Ξύστε τη γλώσσα σας. Η επικάλυψη που συνήθως σχηματίζεται στη γλώσσα σας μπορεί να είναι ξενιστής για δύσοσμα βακτήρια. Οι ξύστρες γλώσσας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ασκούν ομοιόμορφη πίεση στην επιφάνεια της περιοχής της γλώσσας και να καθαρίζουν κάθε συσσώρευση.

Αποφύγετε τροφές που «ξινίζουν» την αναπνοή σας. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι μεγάλοι «αντίπαλοι». Αλλά το βούρτσισμα αφού τα φάτε δεν βοηθάει.

Καταναλώστε μέντα μετά το δείπνο και μασήστε τσίχλα. Τα βακτήρια στο στόμα σας αγαπούν τη ζάχαρη. Τη χρησιμοποιούν για να κάνουν οξύ. Αυτό φθείρει τα δόντια σας και προκαλεί κακή αναπνοή. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη ή το πιπίλισμα καραμέλας χωρίς ζάχαρη διεγείρει επίσης την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων.

Διατηρήστε τα ούλα σας υγιή. Το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία και την πλάκα που μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα, μια πρώιμη, ήπια μορφή ουλίτιδας.

Βρέξτε το στόμα σας. Μπορείτε να πάθετε τερηδόνα και κακοσμία των δοντιών αν δεν βγάζετε αρκετό σάλιο. Εάν το στόμα σας είναι ξηρό, πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε έναν υγραντήρα το βράδυ για να υγράνετε τον αέρα στο σπίτι σας.

Διατηρήστε τις οδοντιατρικές σας συσκευές καθαρές. Οι οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται το βράδυ και να καθαρίζονται επιμελώς πριν τοποθετηθούν στο στόμα σας το επόμενο πρωί. Καθαρίστε τα σιδεράκια και τους συγκρατητές σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρό σας.

Να κάνετε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας – τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Θα κάνει μια στοματική εξέταση και επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών και θα μπορεί να βρει και να θεραπεύσει περιοδοντική νόσο, ξηροστομία ή άλλα προβλήματα που μπορεί να είναι η αιτία της κακοσμίας του στόματος.

Σταματήστε το κάπνισμα και να μασάτε προϊόντα με βάση τον καπνό. Ζητήστε συμβουλές από τον οδοντίατρό σας για να σταματήσετε τη συνήθεια.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας. Τα μήλα, τα καρότα, το σέλινο και άλλα σκληρά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας και των σωματιδίων τροφής που προκαλούν δυσοσμία από το στόμα σας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα τρόφιμα που τρώτε. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλούν κακοσμία, φέρτε το αρχείο στον οδοντίατρό σας για να το ελέγξει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ομοίως, κάντε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία οσμών από το στόμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.