Τα παιδιά και οι ενήλικες με σύνδρομο Άσπεργκερ εμφανίζουν μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων και δεν υπάρχουν δύο περιπτώσεις που να είναι ακριβώς ίδιες.
Μερικοί αντιμετωπίζουν δευτερεύοντα ζητήματα που δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά τους. Άλλοι δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα.
Για πολλά χρόνια, το σύνδρομο Άσπεργκερ εθεωρείτο μια ξεχωριστή διάγνωση. Αλλά το 2013 η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ανακατέταξε την νόσο στην ευρύτερη διαγνωστική “ομπρέλα” των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού (ASD). Ωστόσο, πολλοί κλινικοί γιατροί συνεχίζουν να αναφέρουν το σύνδρομο Asperger ως μέρος συζητήσεων με ασθενείς και οικογένειες, όταν εξετάζουν μια πιθανή διάγνωση ASD.
Σύνδρομο Άσπεργκερ: Κοινά σημάδια και συμπτώματα
1. Κοινωνικά συμπτώματα
Ένα ενδεικτικό σημάδι είναι η δυσκολία σε κοινωνικές καταστάσεις:
Ένας ενήλικας ή ένα παιδί με Άσπεργκερ μπορεί να μην εμφανίζει όλα αυτά τα σημάδια, αλλά γενικά, τείνει να δυσκολεύεται σε κοινωνικές καταστάσεις.
Μερικοί μπορεί να ερμηνεύσουν τα συμπτώματα ενός παιδιού ως απλώς αγενή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, τα άτομα με Άσπεργκερ μπορεί να μιλούν αποκλειστικά για τον εαυτό τους. Μπορεί να μην αναγνωρίζουν πότε κάποιος νιώθει άβολα, δεν ενδιαφέρεται για όσα του λένε ή προσβάλλεται από αυτά. Επειδή δεν αναγνωρίζουν πάντα τις κοινωνικές συμβάσεις επικοινωνίας, μπορεί να μιλούν δυνατά σε ακατάλληλες στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας.
Ένα άτομο με Άσπεργκερ μπορεί να μιλάει με εμμονή για ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι σε θέση να απαγγέλλει διαφορετικούς τύπους λουλουδιών ή αθλητικά στατιστικά σε ένα επίπεδο που υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί έντονο ενδιαφέρον.
2. Θέματα γλώσσας και λόγου
Σε αντίθεση με άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ένα άτομο με Άσπεργκερ συνήθως δεν αντιμετωπίζει καθυστέρηση ομιλίας. Όμως, έχουν συγκεκριμένες γλωσσικές συμπεριφορές που τους ξεχωρίζουν, όπως:
Τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν συνήθως προηγμένο λεξιλόγιο και καλές γραμματικές δεξιότητες. Αλλά ενδέχεται να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα κατάλληλα σε κοινωνικές καταστάσεις.
Για έναν άγνωστο, το μοτίβο ομιλίας ενός παιδιού με Asperger μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο. Μπορεί να μιλάνε με πολύ μονότονο ή ρυθμικό τρόπο, με δυνατή φωνή.
3. Γνωστικές συμπεριφορές
Συνήθως, τα παιδιά και οι ενήλικες με Άσπεργκερ έχουν φυσιολογική έως άνω του μέσου όρου νοημοσύνη. Κάποιοι διαπρέπουν ακαδημαϊκά και άλλοι δυσκολεύονται.
Μερικά κοινά γνωστικά χαρακτηριστικά είναι:
Τα παιδιά με Άσπεργκερ μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα εστίασης ή να έχουν μη λεκτική μαθησιακή δυσκολία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις δεξιότητές τους στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά. Ωστόσο, πολλά παιδιά δεν έχουν καθόλου γνωστικά προβλήματα.
4. Σωματικά συμπτώματα
Τα παιδιά με Άσπεργκερ μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα, όπως:
Τα παιδιά με Asperger μπορεί να φαίνονται αδέξια ή δύστροπα. Μπορεί να έχουν πρόβλημα με απλές δραστηριότητες, όπως να πιάσουν μια μπάλα. Αλλά μερικά παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα κινητικών δεξιοτήτων.
Το σύνδρομο Άσπεργκερ μερικές φορές συνοδεύεται με ξεχωριστά ταλέντα
Πολλοί με σύνδρομο Asperger βλέπουν τα συμπτώματά τους ως… δώρα. Ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν ορισμένα άτομα είναι:
Πολλοί ασθενείς έχουν ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητες. Υπάρχουν πολλοί ενήλικες με σύνδρομο Άσπεργκερ που είναι επιτυχημένοι δικηγόροι, γιατροί, καλλιτέχνες, συγγραφείς, καθηγητές και εκπαιδευτικοί.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.