ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παραμορφώσεις: «+6% ο εμπορικός τζίρος τα εφετινά Χριστούγεννα» λένε τα κανάλια! Μείον τον πληθωρισμό συν τις αυξήσεις τιμών ίσον -10%...
prodeals

Σύνδρομο Gilbert: Συμπτώματα, αιτίες και παράγοντες κινδύνου – Πώς αντιμετωπίζεται

Πώς το σώμα επεξεργάζεται τη χολερυθρίνη

Σύνδρομο Gilbert: Συμπτώματα, αιτίες και παράγοντες κινδύνου – Πώς αντιμετωπίζεται

Το σύνδρομο Gilbert είναι κληρονομική γενετική πάθηση, και ειδικότερα μία κοινή, αβλαβής ηπατική κατάσταση κατά την οποία το ήπαρ δεν επεξεργάζεται σωστά τη χολερυθρίνη.

Η χολερυθρίνη παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Σύνδρομο Gilbert: Συμπτώματα

Το πιο συχνό σημάδι του συνδρόμου Gilbert είναι μια περιστασιακή κιτρινωπή απόχρωση του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος) ως αποτέλεσμα ελαφρώς υψηλότερων επιπέδων χολερυθρίνης στο αίμα.

Σε άτομα με σύνδρομο Gilbert, τα επίπεδα χολερυθρίνης μπορεί να αυξηθούν λόγω:

  • κοινής ασθένειας, όπως κρυολόγημα ή γρίπη
  • νηστεία ή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων
  • αφυδάτωση
  • εμμηνόρροια
  • εντατική άσκηση
  • στρες

Πότε να δείτε γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν έχετε ίκτερο, ο οποίος έχει πολλές πιθανές αιτίες.

Σύνδρομο Gilbert: Αιτίες

Προκαλείται από ένα τροποποιημένο γονίδιο που κληρονομείται από τους γονείς. Αυτό το γονίδιο συνήθως ελέγχει ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της χολερυθρίνης στο ήπαρ. Όταν έχετε ένα αναποτελεσματικό γονίδιο, το αίμα σας περιέχει υπερβολικές ποσότητες χολερυθρίνης επειδή το σώμα σας δεν παράγει αρκετό ένζυμο.

Πώς το σώμα επεξεργάζεται τη χολερυθρίνη

Η χολερυθρίνη είναι μια κιτρινωπή χρωστική ουσία που παράγεται όταν το σώμα διασπά τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια. Η χολερυθρίνη ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο ήπαρ, όπου το ένζυμο τη διασπά και την αφαιρεί από την κυκλοφορία του αίματος.

Η χολερυθρίνη περνά από το ήπαρ στα έντερα με τη χολή. Στη συνέχεια απεκκρίνεται στα κόπρανα. Μια μικρή ποσότητα χολερυθρίνης παραμένει στο αίμα.

Πώς κληρονομείται το τροποποιημένο γονίδιο

Το τροποποιημένο γονίδιο που προκαλεί το σύνδρομο Gilbert είναι κοινό. Πολλοί άνθρωποι φέρουν ένα αντίγραφο αυτού του γονιδίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζονται δύο τροποποιημένα αντίγραφα για να προκληθεί το σύνδρομο

Σύνδρομο Gilbert: Παράγοντες κινδύνου

Αν και είναι παρόν από τη γέννηση, το σύνδρομο Gilbert συνήθως δεν παρατηρείται μέχρι την εφηβεία ή αργότερα, καθώς η παραγωγή χολερυθρίνης αυξάνεται κατά την εφηβεία.

Έχετε αυξημένο κίνδυνο για το σύνδρομο εάν:

  • και οι δύο γονείς σας φέρουν το τροποποιημένο γονίδιο που προκαλεί τη διαταραχή
  • είστε άντρας

Σύνδρομο Gilbert: Επιπλοκές

Το χαμηλό επίπεδο του ενζύμου επεξεργασίας της χολερυθρίνης μπορεί επίσης να αυξήσει τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, καθώς αυτό το ένζυμο παίζει ρόλο στην απομάκρυνση αυτών των φαρμάκων από το σώμα σας.

Εάν έχετε σύνδρομο Gilbert, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε νέα φάρμακα. Επίσης, η ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης πάθησης που επηρεάζει την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων.

Σύνδρομο Gilbert: Αντιμετώπιση

Δεν απαιτείται θεραπεία. Τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα σας μπορεί να κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί περιστασιακά να έχετε ίκτερο, ο οποίος συνήθως υποχωρεί αμέσως χωρίς παρενέργειες.

Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Ορισμένα γεγονότα στην καθημερινότητα, όπως το στρες, μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια υψηλότερων επιπέδων χολερυθρίνης σε άτομα με το σύνδρομο Gilbert, οδηγώντας σε ίκτερο. Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων χολερυθρίνης υπό έλεγχο.

Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:

Βεβαιωθείτε ότι οι γιατροί σας γνωρίζουν ότι έχετε το σύνδρομο. Επειδή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται ορισμένα φάρμακα, κάθε γιατρός που επισκέπτεστε πρέπει να γνωρίζει ότι έχετε την πάθηση.

Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε τις δίαιτες με πολύ χαμηλές συνολικά θερμίδες. Μείνετε σε ένα συνηθισμένο πρόγραμμα διατροφής και αποφύγετε τη νηστεία ή την παράλειψη γευμάτων.

Διαχειριστείτε το άγχος. Βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε στη ζωή σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.