Με αφορμή την 14χρονη από τη Θεσσαλονίκη, στο στομάχι της οποίας βρέθηκαν και αφαιρέθηκαν 700 γραμμάρια τριχών, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως υπάρχει το σύνδρομο Ραπουνζέλ που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία το άτομο συνηθίζει να μασάει και να καταπίνει τρίχες.
Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1968. Πήρε το όνομά της από έναν παραμυθένιο χαρακτήρα, τη Ραπουνζέλ, που ήταν γνωστή για τα μακριά μαλλιά της.
Η τριχοφαγία είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Και σε περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις, παρατηρείται μεταξύ παιδιών, έφηβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών κάτω των 30 ετών.
Είναι δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς, καθώς μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια χωρίς να γίνουν εμφανή τα συμπτώματα, ειδικά αν το άτομο “κρύβεται” από τον περίγυρό του όταν μασάει τις τρίχες του.
Μέχρι να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, η μπάλα μαλλιών στο στομάχι είναι συνήθως μεγάλη και συμπιεσμένη αρκετά ώστε να προκαλέσει σοβαρό μπλοκάρισμα. Θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί.
Πώς συμβαίνει το σύνδρομο Ραπουνζέλ
Η τριχοφαγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής τρώει επανειλημμένα μαλλιά. Συχνά σχετίζεται με την τριχοτιλλομανία (την τάση/επιθυμία να τραβάει κανείς τις τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής). Αυτές οι συνθήκες συνήθως συμβαδίζουν.
Τα μακριά μαλλιά έχουν μια λεία επιφάνεια που συχνά είναι δύσκολο για το στομάχι σας να διασπάσει και να χωνέψει. Τα μαλλιά επίσης δεν κινούνται μέσω του πεπτικού σας συστήματος, καθώς το έντερο συστέλλεται και χαλαρώνει για να μετακινήσει κανονικά τις τροφές και τα υγρά.
Καθώς η μπάλα από τρίχες αρχίζει να μεγαλώνει σε βάρος και μέγεθος, είναι πιο πιθανό να συσσωρευτεί με το φαγητό που τρώτε και τη βλέννα από το βλεννογόνο του στομάχου.
Τελικά, η μπάλα μαλλιών φτάνει στα όρια του τοιχώματος του στομάχου σας. Χωρίς να έχει πουθενά να πάει, μπορεί να αρχίσουν να προεξέχει από το άνοιγμα του στομάχου (πυλωρός) και να φτάσει στο λεπτό έντερο.
Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Σημάδια
Τα συμπτώματα προκαλούνται συνήθως από την απόφραξη ή από σχετικά προβλήματα υγείας, όπως:
Συχνές συννοσηρότητες με το σύνδρομο Ραπουνζέλ
Όταν κανείς έχει σύνδρομο Ραπουνζέλ, είναι πιο πιθανό να πάσχει ταυτόχρονα και από άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως:
Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Πιθανές επιπλοκές
Καθώς η μπάλα τρίχας μεγαλώνει στην κοιλιά, με τον καιρό μπορεί να έχετε άλλα προβλήματα, όπως:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.