Τελικά, τον Ζελένσκι έπρεπε να είχαμε το 2010. Θα ζητούσε κι άλλα 350 δισ. από την τρόικα και το ΔΝΤ...

Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Τι είναι και πώς μπορεί να βλάψει την υγεία μας

Ο κύριος θάλαμος του οργάνου (η αριστερή κοιλία) εξασθενεί αισθητά λόγω του έντονου στρες που βιώνει ο πάσχων

Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Τι είναι και πώς μπορεί να βλάψει την υγεία μας

Σε μία καρδιολογική διαταραχή που αποκαλείται μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, αλλά είναι γνωστή ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να οδηγήσουν ο ψυχικός πόνος που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου και άλλα σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα της ζωής.

Η διαταραχή αυτή συνήθως είναι παροδική. Μερικοί άνθρωποι όμως εξακολουθούν να μη νιώθουν καλά και μετά την «επούλωση» της καρδιάς τους. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σύνδρομο μπορεί να βλάπτει και με άλλους τρόπους την υγεία τους.

Στην πραγματικότητα, διπλασιάζει τον κίνδυνο να χρειασθούν νοσηλεία για πολλά άλλα νοσήματα, από λοιμώξεις έως νευρολογικές παθήσεις.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, ο κύριος θάλαμος του οργάνου (η αριστερή κοιλία) εξασθενεί αισθητά λόγω του έντονου στρες που βιώνει ο πάσχων.

Η συνέπεια είναι να εκδηλώνει συμπτώματα εμφράγματος, παρότι δεν έχει απόφραξη σε κάποια στεφανιαία αρτηρία της καρδιάς.

Οι ερευνητές θέλησα να εξακριβώσουν εάν η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει και με άλλους τρόπους την υγεία. Έτσι, ανέλυσαν δεδομένα από το Μητρώο της Μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo της Σκωτίας (STR). Σε αυτό καταγράφονται από το 2010 όλα τα κρούσματα του συνδρόμου που διαγιγνώσκονται.

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν όλα τα περιστατικά που δηλώθηκαν την περίοδο 2010-2017 και όλες τις τυχόν νοσηλείες τους έως και το 2021. Συνέκριναν επίσης τα ευρήματά τους με αυτά του γενικού πληθυσμού.

Όπως διαπίστωσαν, στους ασθενείς με το σύνδρομο καταγράφηκαν σχεδόν 12.900 νοσηλείες, που αντιστοιχούσαν σε 743 νοσηλείες ανά 1.000 ανθρωποέτη. Η αντίστοιχη αναλογία στον γενικό πληθυσμό, όμως, ήταν 365 νοσηλείες ανά 1.000 ανθρωποέτη.

Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθεια takotsubo είχαν κατά διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, είχαν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία με τους ασθενείς που παθαίνουν στα αλήθεια έμφραγμα. Οι ασθενείς αυτοί είχαν 750 νοσηλείες ανά 1.000 ανθρωποέτη.

Τα ανθρωποέτη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Επιδημιολογία για τη μέτρηση του ρυθμού επίπτωσης. Ένα ανθρωποέτος αντιστοιχεί στον χρόνο παρακολούθησης ενός ατόμου.

Τι νοσήματα παρουσίασαν

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πάσχοντες από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο με:

  • Αληθινό έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού

Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία και για πολλές άλλες παθήσεις και διαταραχές όπως:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα
  • Αναπνευστικές παθήσεις
  • Νευρολογικές ασθένειες
  • Λοιμώξεις
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι πάσχοντες από το σύνδρομο έχουν αυξημένη ευπάθεια. Επομένως χρειάζονται καλύτερη συμβουλευτική και παρακολούθηση», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Dana Dawson, καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν.

Και πρόσθεσε πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί πώς μπορεί να έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες στην υγεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.