ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Σύνδρομο τριχωτής γλώσσας: 64χρονος το εμφάνισε λόγω σπάνιας παρενέργειας καπνίσματος και λήψης αντιβιοτικών

Εμφανίζεται περίπου στο 13% του πληθυσμού

Σύνδρομο τριχωτής γλώσσας: 64χρονος το εμφάνισε λόγω σπάνιας παρενέργειας καπνίσματος και λήψης αντιβιοτικών

Η γλώσσα ενός άνδρα από το Οχάιο των ΗΠΑ έγινε πράσινη και τριχωτή λόγω μιας σπάνιας παρενέργειας του καπνίσματος και της λήψης αντιβιοτικών.

Ο άνδρας, 64 ετών, πήγε σε κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψης λίγες εβδομάδες αφότου παρατήρησε ότι η γλώσσα του είχε αρχίσει να αλλάζει χρώμα.

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν επισκεφτεί τον γιατρό, ο άνδρας έχει ολοκληρώσει μια θεραπεία με αντιβιοτικό κλινδαμυκίνη για μόλυνση των ούλων.

Ανέφερε επίσης ότι ήταν καπνιστής. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό κάπνιζε και οι μελετητές της περίπτωσής του – Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine – δεν ανέφεραν στα συμπεράσματά τους εάν η πάθηση προκλήθηκε ειδικά από το κάπνισμα, τη χρήση αντιβιοτικών ή από συνδυασμό των δύο.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα τσιγάρα μπορούν να έχουν μόνιμη επίδραση στη στοματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πλάκας και βακτηρίων. Εν τω μεταξύ, τα αντιβιοτικά μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του στόματος, αλλοιώνοντας τα βακτήρια και επιτρέποντάς τους να συσσωρεύονται στη γλώσσα.

Οι γιατροί διέγνωσαν στον άνδρα με τριχωτή γλώσσα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ανώμαλη επίστρωση στην επάνω επιφάνεια της γλώσσας, που ονομάζεται επίσης ραχιαία περιοχή.

Η τριχωτή γλώσσα προκαλείται από τη συσσώρευση νεκρών του δέρματος στις πολλές μικροσκοπικές προεξοχές (θηλές) στην επιφάνεια της γλώσσας που περιέχουν γευστικούς κάλυκες, γνωστούς ως θηλώματα. Στη συνέχεια, τα θηλώματα γίνονται μακρύτερα από το κανονικό, κάνοντας τη γλώσσα να φαίνεται τριχωτή.

Αυτά τα θηλώματα μπορεί να λεκιαστούν από βακτήρια, μαγιά, καπνό, τρόφιμα ή άλλες ουσίες, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφορετικών χρωμάτων στη γλώσσα. Το χρώμα μπορεί να είναι καφέ, πράσινο, κίτρινο ή λευκό.

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αίσθημα καύσου στη γλώσσα. Αυτό οφείλεται στα βακτήρια και τη μαγιά που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της γλώσσας.

Οι γνωστές αιτίες της πάθησης είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφέ/μαύρου τσαγιού, η χρήση φαρμάκων και η κακή στοματική υγιεινή.

Εμφανίζεται περίπου στο 13% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής. Η τριχωτή γλώσσα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Αν και η ασθένεια δεν είναι επικίνδυνη, είναι η αισθητική της που σίγουρα προκαλεί δυσφορία στον ασθενή καθώς και στους ανθρώπους γύρω του. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο επίμονη, αλλά ένας ιατρικός έλεγχος θα πρέπει να είναι υπεραρκετός για να λυθεί το πρόβλημα.

Οι ασθενείς που είχαν τριχωτή γλώσσα στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουν ξανά στο μέλλον.

Οι γιατροί συμβούλεψαν τον άνδρα να τρίβει απαλά την επιφάνεια της γλώσσας του με μια οδοντόβουρτσα τέσσερις φορές την ημέρα. Επίσης, έλαβε συμβουλές για το πώς να κόψει το κάπνισμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά από έξι μήνες, η γλώσσα του ασθενούς επέστρεψε στο φυσιολογικό, παρόλο που συνέχιζε να καπνίζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.