Ένα βίντεο, που υποστηρίζει ότι το διάλυμα αρωματισμένου ανθρακούχου νερού με βαλσάμικο ξύδι είναι μια πιο “υγιεινή” εναλλακτική λύση στα αναψυκτικά τύπου cola, έχει γίνει viral στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok.
Εντούτοις, ερευνητές από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση προειδοποιούν ότι η προσθήκη οξέων σε ποτά χωρίς ζάχαρη πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγάλη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.
“Λατρεύω το βαλσάμικο ξύδι, αλλά το απολαμβάνω περισσότερο στη σαλάτα μου παρά στο ποτήρι μου. Είναι πολύ πιο ήπιο για τα δόντια από το να τα… λούζετε σε ένα μείγμα ποτού με δύο οξέα υγρά”, είπε ο δρ. Edmond Hewlett, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας.
“Όσο πιο όξινο είναι το ποτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών με τη συχνή κατανάλωση”, πρόσθεσε.
@mandyvjones @LaCroix Sparkling Water you should try this
Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορούν να διασπάσουν το σμάλτο, που προστατεύει τα δόντια μας. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως διάβρωση των δοντιών και είναι μόνιμη. Μόλις συμβεί η διάβρωση, δεν υπάρχει επιστροφή, αφήνοντας τα δόντια πολύ πιο ευάλωτα σην τερηδόνα και στα βακτήρια που προκαλούν μόλυνση. Η διάβρωση μπορεί επίσης να αφήσει τα δόντια να φαίνονται αποχρωματισμένα. Το λευκό σμάλτο τελικά εξαφανίζεται, εκθέτοντας ένα κίτρινο στρώμα, που ονομάζεται οδοντίνη.
Οι συγγραφείς της μελέτης ξεκίνησαν να προσδιορίσουν, εάν το μη ανθρακούχο εμφιαλωμένο νερό, το αρωματισμένο ανθρακούχο νερό και το απλό ανθρακούχο νερό προκαλούν διάβρωση των δοντιών. Για να ερευνήσει αυτό το θέμα, η ομάδα βύθισε αληθινά ανθρώπινα δόντια σε επτά διαφορετικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη (συν ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό για λόγους σύγκρισης).
Βύθισαν τα δόντια για 24 ώρες, ενώ παρακολουθούσαν για να δουν ποια ποτά προκαλούσαν διάβρωση. Το 24ωρο επιλέχθηκε για έναν λόγο: Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι 24 συνεχείς ώρες έκθεσης αντιστοιχούν σε μια ετήσια έκθεση σε αυτά τα ποτά.
Τα οξέα στα αναψυκτικά (τόσο με, όσο και χωρίς ζάχαρη) προκάλεσαν τη διάβρωση του οδοντικού σμάλτου. Το συγκεκριμένο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που προκαλεί τη διάβρωση είναι το οξύ, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Σημειωτέον, η διάβρωση παρατηρήθηκε επίσης σε δόντια που εκτέθηκαν σε αρωματικά ανθρακούχα νερά, αν και μικρότερη από ό,τι παρατηρήθηκε σε αναψυκτικά (με και χωρίς ζάχαρη).
Από την άλλη, τα μη ανθρακούχα, μη αρωματισμένα εμφιαλωμένα νερά δεν προκάλεσαν καμία διάβρωση του σμάλτου.
“Οι άνθρωποι βρίσκουν τα ανθρακούχα ποτά δροσιστικά, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Απολαύστε τα με μέτρο και κατά προτίμηση μαζί με τα γεύματα και όχι μόνα τους. Αλλά αν ψάχνετε για ένα ποτήρι με κάτι που είναι πραγματικά καλό για την υγεία των δοντιών σας, τότε τόσο το φθοριούχο νερό της βρύσης, όσο και το ανθρακούχο, καθώς και το γάλα, είναι πάντα καλές επιλογές”, προσθέτει ο δρ. Hewlett.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JADA Foundational Science.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.