O καταρράκτης είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση του οφθαλμού που συναντούμε σε άτομα συνήθως άνω των 50 ετών.
Μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε νεότερες ηλικίες. Δυστυχώς πολλές φορές τα συμπτώματα που προκαλεί ο καταρράκτης ματιών περνούν απαρατήρητα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούμε τα επίμονα συμπτώματα στα μάτια, γιατί μερικές φορές έχουν σοβαρές αιτίες.
Το πρώτο σύμπτωμα του καταρράκτη είναι η θόλωση της όρασης, που δεν μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση γυαλιών.
Ο καταρράκτης είναι μια «θολή» περιοχή στο φακό του ματιού. Οι φυσιολογικοί φακοί των ματιών είναι τελείως διαφανείς και επιτρέπουν στο φως να περάσει ελεύθερα στο πίσω μέρος του ματιού.
Μόλις ο καταρράκτης αρχίζει να αναπτύσσεται, ο φακός του ματιού σταδιακά γίνεται πιο αδιαφανής και δεν επιτρέπει στο φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο απώλεια όρασης.
Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση της φωτεινότητας, της αντίθεσης και της ζωηρότητας των χρωμάτων, αφού ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού παύει να είναι διαφανής όπως είναι φυσιολογικά.
Η έκθεση στον ήλιο, αλλά και η κακή διατροφή επιταχύνουν την εμφάνιση της νόσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα του καταρράκτη δεν εμφανίζονται πάντα ταυτόχρονα και στα δύο μάτια. Ένα από τα δύο μπορεί να βλέπει χειρότερα και να χρειαστεί πρώτο αντιμετώπιση.
Πότε θα καταλάβετε εάν έχετε καταρράκτη
1. Σταδιακή θόλωση της όρασης που σημαίνει ότι η εικόνα των αντικειμένων που βλέπετε, γίνεται με την πάροδο του χρόνου, όλο και πιο θολή.
2. Ευαισθησία στο φως. Μάλιστα, πολλές φορές υπάρχει μια αίσθηση ότι γύρω από την πηγή του φωτός υπάρχει ένα «φωτοστέφανο».
3. Δυσκολία στη νυχτερινή όραση και ιδίως όταν οδηγείτε το βράδυ.
4. Δυσκολία ανάγνωσης της εφημερίδας
5. Διπλή όραση. Συνήθως εμφανίζεται σε πιο προχωρημένα στάδια του καταρράκτη.
6. Τα χρώματα φαίνονται λιγότερο ζωηρά.
7. Τακτικές αλλαγές στην συνταγογράφηση γυαλιών.