Η αυξημένη κυκλοφορία της γρίπης προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς αρκετά κρούσματα καταγράφονται καθημερινά και ειδικά σε μικρά παιδιά.
Τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, μας έκαναν να «ξεμείνουμε» από αντισώματα για τη γρίπη. Επομένως, είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή την χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει.
Μάλιστα, οι γιατροί προειδοποιούν ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για «τριδημία», αναφερόμενοι στη «συμπόρευση» της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης με τον κορονοϊό αλλά και τον RSV – του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού.
Εάν επαληθευτούν οι φόβοι, θα πρόκειται για ένα πραγματικά «εκρηκτικό» κοκτέιλ.
Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν πολύ με εκείνα ενός πολύ σοβαρού κρυολογήματος. Ο υψηλός πυρετός αποτελούσε προηγουμένως σύμπτωμα του Covid, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό είναι λιγότερο πιθανό με την παραλλαγή Όμικρον που εμφανίζει πιο ήπια συμπτώματα.
Η γρίπη προκαλείται από διάφορους τύπους του ιού Influenza, ο οποίος μεταλλάσσεται συχνά και αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια της γρίπης που χορηγούνται κάθε χρόνο δεν προσφέρουν πλήρη κάλυψη.
Κοινά συμπτώματα:
Μέτριος ή και υψηλός πυρετός,
εξάντληση,
πόνοι στο σώμα,
βήχας,
πονόλαιμος,
πονοκέφαλος.
Παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του κοινού κρυολογήματος δηλαδή, αλλά συνήθως αρκετά πιο έντονα.
Θεραπεία: Για τις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η ξεκούραση, μαζί με πολλά υγρά, αντιπυρετικά και σιρόπι για το βήχα. Εάν, όμως, κάποιος υποφέρει από βαριά συμπτώματα υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, τα οποία όμως πρέπει να χορηγηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Διάρκεια: Συνήθως, η έντονη αδιαθεσία περνά μετά από 3 με 5 ημέρες, ωστόσο η κόπωση και ο βήχας μπορεί να επιμείνουν ακόμα και για 2 εβδομάδες, ή και παραπάνω.
Πότε να δείτε γιατρό: Εάν έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ή εάν τα συμπτώματά σας δεν αρχίσουν να βελτιώνονται έπειτα από 3 με 5 ημέρες.