ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τα «μάτια σας δεκατέσσερα»: Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει σοβαρά το… σεξ!

Τι έδειξε νέα μελέτη

Τα «μάτια σας δεκατέσσερα»: Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει σοβαρά το… σεξ!

Επιστήμονες από την Πορτογαλία, προειδοποιούν πως η αδιάκοπη, παθολογική ενασχόληση με το «έξυπνο» κινητό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διαταράσσει μόνο την καθημερινή ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις, ευνοώντας την κατάθλιψη και την μοναξιά, αλλά μπορεί να ανοίγει τον δρόμο στη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Σε συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η εξάρτηση από την ψηφιακή τεχνολογία και τα προϊόντα της πλήττει στους νέους πολλές παραμέτρους της σεξουαλικής λειτουργίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Κατά μέσον όρο το 71% των χρηστών του διαδικτύου δηλώνουν και χρήστες των social media.

Ειδικά στις ηλικίες 15-24 ετών το ποσοστό αυτό είναι:

  • 95% στις ανεπτυγμένες χώρες
  • 67% στις αναπτυσσόμενες χώρες

Σε όλες τις ηλικίες, ο αριθμός όσων καθημερινά μπαίνουν στα μέσα αυτά υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια άτομα! Από τους ανθρώπους αυτό ποσοστό 5-10% εκτιμάται ότι έχουν προβληματική-εθιστική συμπεριφορά.

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Διαταράσσει ακόμα και φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο ύπνος. Ως φαίνεται, όμως, σχετίζεται και με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των «έξυπνων» κινητών από τέσσερις διαφορετικές πορτογαλικές μελέτες.

Οι τρεις από αυτές είχαν διεξαχθεί διαδικτυακά και η τέταρτη σε εργαστηριακό περιβάλλον. Όλες διεξήχθησαν μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021. Συνολικώς συμμετείχαν 1.486 εθελοντές.

Τα δεδομένα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε συνάρτηση με τη χρήση smartphone προέρχονταν από 946 γυναίκες και 235 άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 26 ετών.

Αντίστοιχα, τα δεδομένα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία και τα social media προέρχονταν από 536 γυναίκες και 174 άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 24 ετών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές υπάρχει συσχέτιση της προβληματικής χρήσης των ψηφιακών μέσων και των προϊόντων τους, με τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ωστόσο ήταν πολύ ισχυρότερος ο αντίκτυπος της προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ευρήματα

Στις γυναίκες η προβληματική χρήση των social media συσχετίστηκε με:

  • Χαμηλότερη σεξουαλική διέγερση
  • Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από το σεξ
  • Περισσότερο πόνο κατά τη συνουσία
  • Περισσότερο σεξουαλική δυσφορία
  • Δυσκολίες στην λίπανση του κόλπου και την επίτευξη οργασμού

Στους άνδρες, η εθιστική χρήση των social media συσχετιζόταν με τη σεξουαλική δυσλειτουργία με:

  • Χειρότερη στυτική λειτουργία
  • Μειωμένη ερωτική επιθυμία
  • Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από τη συνουσία
  • Μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη οργασμού
  • Μεγαλύτερη γενική δυσαρέσκεια από το σεξ

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσκόλληση σε σημείο εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σεξουαλικών δυσκολιών, αναφέρουν ειδικοί από το σεξόπολις.

Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή της.

Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο: η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος να οδηγήσει στην ανάγκη ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ζευγάρια αδιαφορούν ο ένας για τον άλλον και ασχολούνται με τους διαδικτυακούς φίλους ή επίδοξους εραστές ακόμα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους.

Επιπλέον, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να έχει τις βάσεις της και σε οργανικά ή ψυχολογικά αίτια, από τη λήψη φαρμάκων έως ορμονικές διαταραχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν αυτά αποκλειστούν, τότε η καλύτερη επικοινωνία του ζευγαριού και η εξεύρεση τρόπων αναζωογόνησης της ερωτικής ζωής μπορεί να βοηθήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.