Η βιταμίνη Β3 ή αλλιώς νιασίνη, υποστηρίζει διάφορες λειτουργίες μέσα στο σώμα και είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Βιταμίνη Β3: Ποια είναι η λειτουργία της νιασίνης στο σώμα

  • Παραγωγή ενέργειας: Βοηθά στην μετατροπή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια μέσω της συμμετοχής της σε μεταβολικές οδούς.
  • Επιδιόρθωση DNA: Η νιασίνη παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση υγιών κυττάρων και στην επιδιόρθωση του DNA, κάτι που είναι απαραίτητο για την πρόληψη μεταλλάξεων και κυτταρικών βλαβών.
  • Ρύθμιση της χοληστερόλης: Η νιασίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην μείωση των επιπέδων της LDL (κακής χοληστερόλης) ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη).
  • Λειτουργία του εγκεφάλου: Τα επαρκή επίπεδα νιασίνης υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία και προστατεύουν από νευρολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

  • Στήθος κοτόπουλου (14,8 mg ανά μερίδα)
  • Μοσχαρίσιο συκώτι (13,2 mg ανά μερίδα)
  • Γαλοπούλα (12 mg ανά μερίδα)
  • Τόνος (11,3 mg ανά μερίδα)
  • Σολομός (10 mg ανά μερίδα)
  • Χοιρινό κρέας (7 mg ανά μερίδα)
  • Φιστίκια (4,2 mg ανά μερίδα)
  • Ψωμί ολικής αλέσεως (4 mg ανά μερίδα)
  • Μανιτάρια (3,6 mg ανά μερίδα)
  • Αβοκάντο (3,5 mg ανά μερίδα)
  • Καστανό ρύζι (2,6 mg ανά μερίδα)
  • Αρακάς (2,1 mg ανά μερίδα)
  • Ηλιόσποροι (2 mg ανά μερίδα)
  • Φακές (2 mg ανά μερίδα)
  • Γλυκοπατάτες (1,5 mg ανά μερίδα)

Συνιστώμενες ποσότητες νιασίνης

Η συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) για τη βιταμίνη Β3 ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο:

  • Βρέφη (0-6 μηνών): 2 mg/ημέρα
  • Βρέφη (7-12 μηνών): 4 mg/ημέρα
  • Παιδιά (1-3 ετών): 6 mg/ημέρα
  • Παιδιά (4-8 ετών): 8 mg/ημέρα
  • Παιδιά (9-13 ετών): 12 mg/ημέρα
  • Έφηβοι (14-18 ετών): 16 mg/ημέρα
  • Έφηβες (14-18 ετών): 14 mg/ημέρα
  • Ενήλικοι: 16 mg/ημέρα
  • Ενήλικες: 14 mg/ημέρα
  • Έγκυες: 18 mg/ημέρα
  • Θηλάζουσες: 17 mg/ημέρα

Βιταμίνη Β3: Οφέλη υγείας

  • Μείωση της χοληστερόλης: Τα συμπληρώματα νιασίνης είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνουν την HDL χοληστερόλη.
  • Βελτίωση της υγείας της καρδιάς: Βελτιώνοντας τα λιπιδικά προφίλ, η βιταμίνη Β3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου: Η επαρκής πρόσληψη νιασίνης υποστηρίζει τη γνωστική υγεία και μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η γνωστική έκπτωση λόγω ηλικίας.
  • Υποστήριξη της υγείας του δέρματος: Η βιταμίνη Β3 βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και εμπλέκεται στην πρόληψη δερματικών παθήσεων, όπως η πελάγρα.

Σημάδια ανεπάρκειας και τοξικότητας νιασίνης

Ανεπάρκεια νιασίνης

  • Πελάγρα: Μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από δερματίτιδα, διάρροια και άνοια. Μπορεί να αναπτυχθεί εάν η πρόσληψη νιασίνης είναι εξαιρετικά χαμηλή.
  • Κόπωση και αδυναμία: Χαμηλά επίπεδα ενέργειας μπορεί να εμφανιστούν λόγω της μειωμένης μεταβολικής λειτουργίας.
  • Πεπτικά προβλήματα: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και πρησμένη γλώσσα.

Τοξικότητα νιασίνης

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Β3, συνήθως από συμπληρώματα, μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Έξαψη: Μια συχνή παρενέργεια όπου το δέρμα γίνεται κόκκινο, ζεστό και με φαγούρα.
  • Ηπατική βλάβη: Υψηλές δόσεις νιασίνης (ειδικά πάνω από 1.000 mg την ημέρα) μπορεί να προκαλέσουν ηπατική τοξικότητα.
  • Στομαχικές διαταραχές: Η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια είναι πιθανές παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση νιασίνης.

Σύνοψη

Η νιασίνη είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, που υποστηρίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες, από τον ενεργειακό μεταβολισμό έως τη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β3 στη διατροφή σας, όπως πουλερικά, ψάρια και όσπρια, μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και η νιασίνη προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων για την πρόληψη της τοξικότητας.