Η κερσετίνη, αποτελεί ένα από τα διατροφικά στοιχεία που γνωρίζουν μεγάλη δημοφιλία τελευταία.

Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές (μια φυτική ένωση πλούσια σε αντιοξειδωτικά) που βρίσκεται φυσικά στις πλούσιες χρωστικές ορισμένων τροφίμων, όπως στην φλούδα ορισμένων φρούτων και λαχανικών.

Η κερσετίνη είναι δημοφιλής λόγω του πόσο δυναμική και ευέλικτη είναι, πέραν των πολλών και σημαντικών οφελών της για την υγεία.

Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, η κερσετίνη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες, αλλοιώνουν το DNA και προκαλούν ακόμη και κυτταρικό θάνατο.

Μπορεί να μειώσει, ή ακόμα και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων από τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, έχει μελετηθεί σε ανθρώπους που λαμβάνουν κερσετίνη σε μορφή συμπληρώματος, λέει ειδικός.

Η κερσετίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα.

Αυτά είναι κυρίως τα ακόλουθα:

  • μαύρο και πράσινο τσάι
  • κόκκινα κρεμμύδια
  • μήλα
  • μούρα
  • κόκκινο κρασί
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • ντομάτες
  • σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λάχανο και φύτρες)
  • φασόλια
  • σπαράγγια
  • πιπεριές
  • κακάο

Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα σε μορφή κάψουλας, καθώς και ως βάμμα, σκόνη, κόμμι ή ακόμα και σε ενδοφλέβια μορφή.

Η κερσετίνη βρίσκεται επίσης συνήθως ως συμπλήρωμα σε συνδυασμό με το ένζυμο βρωμελίνη. Αυτό βρίσκεται κατά κόρον στον ανανά και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα της κερσετίνης.

Αλλά σίγουρα δεν θέλετε να το παρακάνετε, η ειδικός λέει: “Δυστυχώς, η κερσετίνη απορροφάται ελάχιστα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Επομένως θα τη δείτε συχνά να χρησιμοποιείται σε υψηλότερες δόσεις, ή στην ιδιαίτερα συνιστώμενη μορφή συμπλέγματος φυτοσωμάτων κερσετίνης, που έχει 18 έως 20 φορές αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα”.

Επίσης η βρομελίνη μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Επομένως είναι σώφρον να μην πάρετε συμπλήρωμα κερσετίνης-βρομελίνης, εάν έχετε διαταραχή της πήξης του αίματος.

Τα οφέλη υγείας που παρέχει η κερσετίνη

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Μια μετα-ανάλυση του 2016 στο Journal of the American Heart Association κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα με κερσετίνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Απαιτούνται όμως περισσότερες μελέτες, για να εξεταστεί πώς ακριβώς η κερσετίνη το κάνει αυτό να συμβεί.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα κερσετίνης μπορεί να δουν σημαντική πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με άλλη μελέτη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα με ανθρώπους και σε διαφορετικές ποσότητες δοσολογίας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στις αλλεργίες

Ψάχνετε μια φυσική εναλλακτική λύση στα αντιαλλεργικά σας φάρμακα; Η κερσετίνη εμποδίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να απελευθερώσουν ισταμίνες. Αυτές είναι χημικές ουσίες υπεύθυνες για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων. Ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένης της καταρροής, των υγρών ματιών, της κνίδωσης και του πρηξίματος του προσώπου και των χειλιών.

Μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ορισμένες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να υπερφορτώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η κερσετίνη μπορεί να είναι σε θέση να καταστείλει αυτήν την υπερδραστηριότητα, μειώνοντας τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες (γνωστά και ως κύτταρα του ανοσοποιητικού), ειδικά στην αναπνευστική οδό.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ακολουθούν μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν αυτό ήταν άμεσο αποτέλεσμα της αυξημένης πρόσληψης αντιοξειδωτικών.

Η κερσετίνη μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις

Η κερσετίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Αυτή είναι η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και κύρια αιτία εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με έρευνα. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη βλάβη που προκαλεί η LDL χοληστερόλη (γνωστή και ως κακή χοληστερόλη) και να αποτρέψει τον θάνατο από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί μόνο στην κερσετίνη που λαμβάνεται από τη διατροφή, όχι από τα συμπληρώματα.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γήρανσης

Η κερσετίνη μπορεί επίσης να απομακρύνει τα γηρασμένα κύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα που δεν λειτουργούν αλλά δεν απομακρύνονται από το σώμα. “Η συσσώρευση αυτών των κυττάρων σχετίζεται με τη γήρανση ή με διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία”, λέει η ειδικός.

Η κερσετίνη μπορεί να αποτρέψει ορισμένους καρκίνους

Η κατανάλωση κερσετίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών, χάρη στους αντιφλεγμονώδεις και προοξειδωτικούς μηχανισμούς διακοπής του κυτταρικού κύκλου.

Αυτό και άλλα φλαβονοειδή έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων από όγκους:

  • του μαστού
  • του παχέος εντέρου
  • του προστάτη
  • των ωοθηκών
  • του ενδομητρίου και
  • του πνεύμονα

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και εδώ.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στην λήψη κερσετίνης;

Τα καλά νέα είναι ότι εφόσον η κερσετίνη προέρχεται φυσικά από τρόφιμα, έχει πολύ χαμηλό προφίλ παρενεργειών με ελάχιστους συνολικούς κινδύνους, λέει η ειδικός.

“Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν διαλείπουσα θολή όραση, ζάλη και πονοκεφάλους. Σε υψηλές δόσεις που χορηγούνται σε ενδοφλέβια μορφή, ένα σπάνιο περιστατικό μπορεί να είναι και η νεφρική νόσος”, προσθέτει.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε συμπλήρωμα κερσετίνης σε οποιαδήποτε μορφή, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

“Είναι πάντα πιθανό να έχει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που μπορεί ήδη να παίρνετε”, καταλήγει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!