ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τα πέντε «αθώα» συμπτώματα που φανερώνουν ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα στην καρδιά

Πότε να πάτε στον γιατρό

Τα πέντε «αθώα» συμπτώματα που φανερώνουν ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα στην καρδιά

Μπορεί ο πόνος και η δυσφορία στο στήθος να σχετίζονται με το έμφραγμα, ωστόσο ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που ενδέχεται να υποκρύπτουν άλλο πρόβλημα στην καρδιά;

Η απάντηση ίσως είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζετε, διότι «κάθε σύμπτωμα που φαίνεται να προκαλείται από την σωματική καταπόνηση και να καταπραΰνεται με την ανάπαυση, μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά», αναφέρει ο Dr. Randall Zusman, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως πιθανό να συμβαίνει σε ανθρώπους με υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για καρδιολογικά προβλήματα, όπως είναι:

  • Η υψηλή χοληστερόλη
  • Η αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το κάπνισμα
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής
  • Η παχυσαρκία
  • Το ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας

Ο Dr. Zusman παραθέτει πέντε φαινομενικώς «αθώα» συμπτώματα που πρέπει να αναφέρουμε στον γιατρό εάν εκδηλώνονται δίχως προφανή αιτία:

1. Κόπωση

Η κούραση μπορεί να οφείλεται σε πολλές παθήσεις, αλλά και σε φάρμακα. Όταν, όμως, ένα συνεχές, νέο αίσθημα κοπώσεως μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια ή σε στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια). Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει αποτελεσματικά το αίμα, ώστε να τροφοδοτήσει όλο το σώμα.

«Η κόπωση είναι λιγότερο συχνό, αλλά υπαρκτό, σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου», διευκρινίζει ο Dr. Zusman.

2. Ανεξήγητοι πόνοι και ενοχλήματα

Η παρεμπόδιση της ροής αίματος στον καρδιακό μυ από την καρδιοπάθεια, προκαλεί πόνο όταν η καρδιά πρέπει να λειτουργήσει πιο σκληρά. Εν τούτοις, ο πόνος δεν εκδηλώνεται πάντοτε στο στήθος. Μερικές φορές αναπτύσσεται:

  • Στους ώμους
  • Στα μπράτσα
  • Στην ράχη
  • Στην γνάθο
  • Στην κοιλιά

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είστε όταν νιώθετε τέτοιου είδους πόνους κατά την σωματική καταπόνηση, οι οποίοι υποχωρούν όταν αναπαύεστε.

3. Δύσπνοια

Μην σπεύδετε να αποδίδετε στην κακή φυσική σας κατάσταση την δύσπνοια (εύκολο λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή). Όταν είναι ανεξήγητη και εκδηλώνεται με την παραμικρή σωματική προσπάθεια, μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στην καρδιά.

«Αν ανεβείτε πέντε ορόφους (50-75 σκαλιά) με τα πόδια, λογικό είναι να λαχανιάσετε ή να “πιαστεί” η αναπνοή σας. Αν όμως ανεβείτε μόνο 10 σκαλιά και δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα, ίσως υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα», προειδοποιεί ο Dr. Zusman.

4. Πρησμένα πόδια ή αστράγαλοι

Το οίδημα (πρήξιμο) σε πόδια, αστραγάλους ή άκρους πόδες (το είδος που αφήνει «αποτύπωμα» όταν το πιέσετε με ένα δάκτυλο) μπορεί να αποτελεί ένδειξη:

  • Καρδιακής ανεπάρκειας
  • Νεφρικής ή ηπατικής νόσου
  • Φλεβικής ανεπάρκειας στα πόδια

Μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, κυρίως της νιφεδιπίνης και της αμλοδιπίνης, τονίζει ο Dr. Zusman.

5. Αίσθημα παλμών

Ο κόσμος αποκαλεί «φτερουγίσματα της καρδιάς» την αίσθηση που νιώθει όταν η καρδιά του πάλλεται πιο γρήγορα ή πιο ακανόνιστα. Το αίσθημα παλμών, όπως λέγεται επιστημονικά, συνήθως δεν είναι σοβαρό. Μπορεί να οφείλεται στο άγχος, την πρόσληψη καφεΐνης ή την αφυδάτωση.

Μερικές φορές όμως υποδηλώνει πρόβλημα στην καρδιά. Είναι σημαντικό να καταγράψετε:

  • Πως εκδηλώνονται τα «φτερουγίσματά» σας
  • Πόσο συχνά τα εμφανίζετε
  • Τι κάνατε τη στιγμή που τα αισθανθήκατε

Εάν, λ.χ., αναπαύεστε (π.χ. βλέπετε τηλεόραση) και ξαφνικά αρχίσει η καρδιά σας να κτυπά γρήγορα ή χωρίς ρυθμό, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Dr. Zusman υπογραμμίζει πως με τα ζητήματα καρδιάς δεν πρέπει να παίζει κανείς. Είναι καλύτερο, λέει, να κάνετε λάθος, παρά να μην πάτε στον γιατρό, ιδίως εάν έχετε:

  • Συμπτώματα που εκδηλώνονται με τη δραστηριότητα και υποχωρούν με την ανάπαυση
  • Αρκετά συμπτώματα ταυτοχρόνως (π.χ. κόπωση και πρησμένα πόδια)
  • Γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια (π.χ. διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή/και κάπνισμα)
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.