ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παραμορφώσεις: «+6% ο εμπορικός τζίρος τα εφετινά Χριστούγεννα» λένε τα κανάλια! Μείον τον πληθωρισμό συν τις αυξήσεις τιμών ίσον -10%...
prodeals

Τα σημάδια στο πρόσωπο που φανερώνουν ότι έχετε πρόβλημα στην καρδιά

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σοβαρή και η κατανόηση των συμπτωμάτων της έχει ζωτική σημασία

Τα σημάδια στο πρόσωπο που φανερώνουν ότι έχετε πρόβλημα στην καρδιά

Υπάρχουν κάποια σημάδια στο πρόσωπο που φανερώνουν ότι έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας.

Ένα πρησμένο, κόκκινο ή γκριζωπό πρόσωπο αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρει ο οικογενειακός ιατρός Dr. Donald Grant, από το Μπρίστολ.

Κατ’ αυτήν, η καρδιά δεν εξωθεί αρκετό οξυγονωμένο αίμα στο σώμα, με συνέπεια να μην λειτουργούν ομαλά τα όργανα και τα συστήματα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σοβαρή και η κατανόηση των συμπτωμάτων της έχει ζωτική σημασία, τονίζει ο ιατρός. Δυστυχώς αυτά συχνά αποδίδεται σε άλλες καταστάσεις, όπως το άσθμα ή τα ορμονικά προβλήματα. Η συνέπεια είναι να γίνεται σε πολλές περιπτώσεις καθυστερημένη διάγνωση, όταν η ανεπάρκεια έχει εξελιχθεί.

Ο Dr. Grant τονίζει πως η πρώτη αλλαγή στην εμφάνιση που πρέπει να έχουμε το νου μας είναι η διόγκωση στο μέσον του προσώπου. Η διόγκωση αυτή επιστημονικά αποκαλείται οίδημα και μπορεί να υποδηλώνει κατακράτηση υγρών.

Η κατακράτηση συμβαίνει όταν οι νεφροί δεν τροφοδοτούνται με αρκετό οξυγονωμένο αίμα, με συνέπεια να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν.

Η κατακράτηση υγρών παρατηρείται και στους άκρους πόδες, τους αστραγάλους, τις κνήμες, τα δάκτυλα και άλλα σημεία του σώματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Αλλαγές στο χρώμα

Ο αποχρωματισμός του δέρματος είναι μία άλλη ύποπτη ένδειξη. Τα μπλε χείλη (κυάνωση) και η γκριζωπή χροιά στο πρόσωπο μπορεί να υποδηλώνουν φτωχή ροή και κυκλοφορία του αίματος. Αυτή μπορεί να πηγάζει από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό.

Αντίστοιχα, η επίμονη κόκκινη χροιά στο πρόσωπο αποτελεί ένδειξη υπέρτασης. Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση προκαλεί διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιδερμίδα, που οδηγεί σε ερυθρότητα του προσώπου.

Η υπέρταση καταπονεί επίσης την καρδιά, προκαλώντας βλάβες στον καρδιακό μυ. Με την πάροδο του χρόνου οι βλάβες συσσωρεύονται και το τελικό επακόλουθο είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

«Αν έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας», συνιστά ο Dr. Grant. «Αν και η καρδιακή ανεπάρκεια δεν μπορεί να ιαθεί, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να επιβραδύνουν ή και να υποστρέψουν την εξέλιξή της».

Άλλα συμπτώματα

Φυσικά η καρδιακή ανεπάρκεια δεν προκαλεί συμπτώματα μόνο στο πρόσωπο. Έχει και πολλά άλλα, όπως:

  • Δύσπνοια, πιο συχνά κατά την προσπάθεια αλλά και κατά την ανάπαυση
  • Επίμονος βήχας ή συριγμός
  • Κόπωση
  • Ανορεξία, ναυτία
  • Σύγχυση, διαταραγμένη σκέψη
  • Ταχυπαλμία
  • Απώλεια βάρους
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί επίσης να προκαλέσει, όπως προαναφέρθηκε, κατακράτηση υγρών σε διάφορα σημεία του σώματος και αύξηση του σωματικού βάρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.