
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σε μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός ευρέως διαδεδομένου γλυκαντικού, το οποίο χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της ζάχαρης, μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό μας και να νομίζουμε ότι πεινάμε περισσότερο.
Η δρ Αλάνα Πέιτζ, ειδικός σε θέματα ορμονών και διαβήτη και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι ένα γλυκαντικό ονόματι σουκραλόζη δημιουργεί μια «αναντιστοιχία» στον εγκέφαλο.
Αυτή η αναντιστοιχία σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει την επιθυμία για περισσότερο φαγητό.
«Αν το σώμα σας περιμένει μια θερμίδα λόγω της γλυκύτητας, αλλά δεν παίρνει τη θερμίδα που περιμένει, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επιθυμεί αυτές τις ουσίες με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η ίδια.
Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, μία ομάδα επιστημόνων εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν 75 συμμετέχοντες όταν κατανάλωσαν τρία διαφορετικά υγρά.
Το ένα υγρό ήταν σκέτο νερό, το άλλο είχε μέσα την τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη και το τελευταίο περιείχε ζάχαρη.
Κάθε συμμετέχων έκανε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, έδωσε δείγματα αίματος και συμπλήρωσε μια έρευνα «πείνας» πριν και μετά από κάθε ποτό.
Αυξημένη φαίνεται να ήταν η δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων που ονομάζεται υποθάλαμος μετά την κατανάλωση των διαλυμάτων σουκραλόζης.
Αυτό είναι το τμήμα του οργάνου που ρυθμίζει διεργασίες στο σώμα, όπως η θερμοκρασία, η κούραση και τα επίπεδα πείνας.
Σύμφωνα με τη Δρ Πέιτζ αυτό υποδηλώνει ότι το γλυκαντικό μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και τις διατροφικές συμπεριφορές.
Η dailymail γράφει πως η σουκραλόζη ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν Βρετανό επιστήμονα κατά τη διάρκεια πειραμάτων ρουτίνας τη δεκαετία του ’70.
Είναι περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες.
Ενώ η μελέτη των επιστημόνων υποδεικνύει μια σχέση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες και της αυξημένης όρεξης και της παχυσαρκίας, άλλες μελέτες καταλήγουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι, όταν καταναλώνονται ως μέρος του φαγητού, τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες παράγουν τις ίδιες ορμόνες καταστολής της όρεξης με τη ζάχαρη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.