Όσοι έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα στα πόδια τους.
Υπάρχει επίσης πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών -όπως ακρωτηριασμός- σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Δείτε κάποια προβλήματα στα πόδια που οφείλονται στον διαβήτη και πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό:
Αλλαγές στο δέρμα:
Συμβουλευτείτε γιατρό αν διαπιστώσετε ότι το δέρμα στα πόδια έχει γίνει λείο και λαμπερό. Εάν παρατηρείτε κοκκινωπές ή καφέ αλλοιώσεις, είναι πιθανό να πρόκειται για διαβητική δερματοπάθεια, δηλαδή βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, που προκαλεί μικρές καφέ κηλίδες στα πόδια.
Η κατάσταση επηρεάζει έως και το 30% των διαβητικών, συνήθως των ηλικιωμένων. Τα πόδια σας μπορεί επίσης να γίνουν ξηρά και να ξεφλουδίζουν.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο, η Αμερικανική Ένωση για το Διαβήτη συνιστά να εφαρμόσετε ένα ενυδατικό προϊόν χωρίς αρώματα, όπως απλή βαζελίνη. Μη χρησιμοποιείτε λάδια ή κρέμες, καθώς η επιπλέον υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη.
Μύκητες:
Αν το δέρμα σας είναι κόκκινο, με φολίδες και φαγούρα, είναι πιθανό να έχετε μολυνθεί από μύκητες, μια κατάσταση γνωστή και ως το πόδι του αθλητή. Συνήθως εντοπίζεται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, όπου παγιδεύεται περισσότερη υγρασία.
Συμβουλευτείτε γιατρό για να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την εξάλειψη του μύκητα. Η καλή υγιεινή είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο μυκητιασικής λοίμωξης. Αλλάζετε καθημερινά κάλτσες, μην φοράτε παπούτσια άλλων και διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο στεγνά τα πόδια σας.
Σκληρύνσεις και κάλοι:
Οι πάσχοντες από διαβήτη μπορεί να αναπτύξουν υπερκερατώσεις (πάχυνση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος στην οποία τα κύτταρα της επιδερμίδας πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα), γνωστές ως τύλους ή κάλους. Διαφέρουν ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζονται.
Επειδή προκαλούν πόνο και δυσκολία στο περπάτημα, πρέπει να αφαιρούνται. Αποφεύγετε να το κάνετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας ελαφρόπετρα ή άλλα εργαλεία που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και λοίμωξη.
Απευθυνθείτε σε ποδίατρο – ποδολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα και θα σας συμβουλέψει για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.
Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα:
Η σωστή φροντίδα των νυχιών προϋποθέτει το τακτικό κόψιμό τους με δικά σας εργαλεία, ακόμη και όταν το κάνετε σε κάποιο ινστιτούτο αισθητικής. Πρέπει επίσης να φοράτε το σωστό τύπο και νούμερο παπουτσιών, καθώς η πίεση που προκαλούν τα λάθος παπούτσια θα βλάψει τα πόδια σας.
Εάν τα νύχια σας είναι καμπυλωτά και μπαίνουν στο δέρμα, είναι προτιμότερο να τα κόβει ειδικός. Το πρόβλημα εκδηλώνεται συνήθως στο νύχι του μεγάλου δαχτύλου των ποδιών. Τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα έχουν συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, οίδημα και πόνο.