ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου – Οι 7 τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά

Τι έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BMJ»

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου – Οι 7 τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BMJ», κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι κάνουν διατροφή που είναι πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένες τροφές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Αν και ο κίνδυνος αυξανόταν για πολλούς διαφορετικούς καρκίνους, η ισχυρότερη σύνδεση εντοπίστηκε όσον αφορά τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να έχει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις σε 32 συνολικά παραμέτρους της ανθρώπινης σωματικής και ψυχικής υγείας.

Όπως εξήγησε ο γαστρεντερολόγος δρ. Alasdair Scott στη βρετανική εφημερίδα «Express», οι αρνητικές επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφών στην υγεία μας εξηγούνται με δύο τρόπους.

«Αρχικά, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν τη διατροφική αξία που έχουν τα φυσικά τρόφιμα. Μια διατροφή φτωχή σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες συνδέεται με χειρότερη υγεία σε βάθος χρόνου.

Από την άλλη, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες και διάφορα πρόσθετα όπως το νιτρικό άλας.

Ως εκ τούτου, συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεγμονής, αντίστασης στην ινσουλίνη και παχυσαρκίας. Αυτοί οι 3 παράγοντες συνδέονται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και διάφορων χρόνιων νοσημάτων», τονίζει ο γιατρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλήρης απαγόρευση των επεξεργασμένων τροφών είναι δύσκολη, όμως καλό είναι να αντικαθιστούμε το τζανκ φουντ με πιο υγιεινές επιλογές όποτε μπορούμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως αναφέρει ο γαστρεντερολόγος, οι 7 τροφές που θεωρούνται πιο επικίνδυνες είναι οι παρακάτω:

  • Έτοιμα γεύματα
  • Πατατάκια
  • Λουκάνικα χαμηλής ποιότητας
  • Αλλαντικά
  • Παγωτό
  • Λευκό ψωμί
  • Μαγιονέζα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.