Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BMJ», κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι κάνουν διατροφή που είναι πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένες τροφές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
Αν και ο κίνδυνος αυξανόταν για πολλούς διαφορετικούς καρκίνους, η ισχυρότερη σύνδεση εντοπίστηκε όσον αφορά τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του γαστρεντερικού συστήματος.
Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να έχει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις σε 32 συνολικά παραμέτρους της ανθρώπινης σωματικής και ψυχικής υγείας.
Όπως εξήγησε ο γαστρεντερολόγος δρ. Alasdair Scott στη βρετανική εφημερίδα «Express», οι αρνητικές επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφών στην υγεία μας εξηγούνται με δύο τρόπους.
«Αρχικά, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν τη διατροφική αξία που έχουν τα φυσικά τρόφιμα. Μια διατροφή φτωχή σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες συνδέεται με χειρότερη υγεία σε βάθος χρόνου.
Από την άλλη, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες και διάφορα πρόσθετα όπως το νιτρικό άλας.
Ως εκ τούτου, συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεγμονής, αντίστασης στην ινσουλίνη και παχυσαρκίας. Αυτοί οι 3 παράγοντες συνδέονται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και διάφορων χρόνιων νοσημάτων», τονίζει ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλήρης απαγόρευση των επεξεργασμένων τροφών είναι δύσκολη, όμως καλό είναι να αντικαθιστούμε το τζανκ φουντ με πιο υγιεινές επιλογές όποτε μπορούμε.
Όπως αναφέρει ο γαστρεντερολόγος, οι 7 τροφές που θεωρούνται πιο επικίνδυνες είναι οι παρακάτω:
- Έτοιμα γεύματα
- Πατατάκια
- Λουκάνικα χαμηλής ποιότητας
- Αλλαντικά
- Παγωτό
- Λευκό ψωμί
- Μαγιονέζα