Οι γυναίκες συνήθως επιζητούν περισσότερη ζέστη συγκριτικά με τους άνδρες, ωστόσο τι ισχύει κρυώνουν περισσότερο ή απλώς τους αρέσει η πιο υψηλή θερμοκρασία;

Η απάντηση κρύβεται στη βιολογία του σώματος, απαντούν ο Dr. Christian Moro, αναπληρωτής καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών & Ιατρικής, και η Dr. Charlotte Phelps, ανώτερη εκπαιδευτική συνεργάτις στο Πανεπιστήμιο Bond, στην Αυστραλία.

Κατ’ αρχάς, τείνουν να διαθέτουν λιγότερο μυϊκό ιστό, ο οποίος παράγει θερμότητα. Έχουν επίσης περισσότερο σωματικό λίπος μεταξύ δέρματος και μυών. Έτσι, η επιδερμίδα τους απέχει λίγο περισσότερο από τα υποκείμενα αιμοφόρα αγγεία και είναι πιο ψυχρή.

Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό απ’ ό,τι οι άνδρες. Η διαφορά αυτή μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας του οργανισμού όταν κάνει κρύο. Γι’ αυτό τον λόγο νιώθουν ότι κρυώνουν περισσότερο καθώς πέφτει η περιβαλλοντική θερμοκρασία.

Ο ρόλος των ορμονών

Και μετά είναι οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Οι δύο κύριες ορμόνες του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική θερμοκρασία.

Τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα και έτσι αποβάλλεται περισσότερη θερμότητα από το σώμα. Αντιθέτως, η προγεστερόνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, για να μειωθεί η αιμάτωση των άκρων και να διατηρηθούν ζεστά τα εσωτερικά, ζωτικά όργανα. Η συνέπεια είναι να κρυώνει η περιφέρεια του σώματος.

Επιπλέον, οι ορμόνες αυτές κάνουν τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να έχουν σχεδόν 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη θερμοκρασία απ’ ό,τι στους άνδρες.

Ωστόσο οι διαφορές στη θερμοκρασία λόγω των ορμονών, δεν είναι σταθερές. Αλλάζουν αναλόγως με το στάδιο του εμμήνου κύκλου, γράφουν οι δύο ειδικοί στην επιστημονική πύλη The Conversation.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική σωματική θερμοκρασία είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, όταν αυξάνεται η προγεστερόνη.

Επομένως αυτή είναι η εβδομάδα που οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις χαμηλές θερμοκρασίες και κρυώνουν πολύ.

Οι διακυμάνσεις στη σωματική θερμοκρασία τους ενδέχεται επίσης να αποτελούν την πηγή του παλαιού γνωμικού «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά», τονίζουν οι επιστήμονες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας πλησιάσουν τα πόδια της συντρόφου σας και θα είναι «παγάκια», μην απορήσετε. Είναι καθαρά θέμα οργανικό.