Καλή η παρέλαση. Και τα συνθήματα που ακούστηκαν, ακόμα καλύτερα...

Τελικά οι παιδικές αναμνήσεις «χάνονται»; – Τι δείχνει νέα μελέτη

Πώς λειτουργεί η μνήμη των μικρών παιδιών

Τελικά οι παιδικές αναμνήσεις «χάνονται»; – Τι δείχνει νέα μελέτη

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως στην πραγματικότητα οι παιδικές αναμνήσεις δεν «χάνονται», αλλά όλοι οι άνθρωποι εμφανίζουν μεγάλη δυσκολία στο να τις ανακαλέσουν.

Πώς λειτουργεί η μνήμη των μικρών παιδιών
Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νήπια δεν μπορούν να σχηματίσουν αναμνήσεις που διαρκούν, εξαιτίας της ανωριμότητας συγκεκριμένων εγκεφαλικών δομών και ειδικά του ιππόκαμπου. Ωστόσο, μία νέα μελέτη με επικεφαλής τον Tristan Yates αμφισβητεί αυτή την πεποίθηση.

Χρησιμοποιώντας λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRIs), οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλο παιδιών ηλικίας 4-25 μηνών, καθώς τα παιδιά συμμετείχαν σε προσεκτικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που εμπλέκεται η μνήμη, με τα νήπια να βλέπουν εικόνες από πρόσωπα, αντικείμενα και σκηνές.

Τα ευρήματα ήταν ξεκάθαρα: Μέχρι τα μωρά να φτάσουν τους 12 μήνες, οι εγκέφαλοί τους ήταν ικανοί να κωδικοποιήσουν συγκεκριμένες αναμνήσεις. Αυτό υποδεικνύει ότι παρόλο που δεν θυμόμαστε αυτά τα πρώτα χρόνια, o εγκέφαλός μας αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες.

Η περίεργη περίπτωση της παιδικής αμνησίας
Το φαινόμενο να μην μπορούμε να ανακαλέσουμε τίποτα από τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία μας είναι γνωστό ως παιδική αμνησία. Κανείς μας δεν μπορεί να θυμηθεί οτιδήποτε πριν από τα 3-4 έτη, ενώ ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, μέχρι τα 6 έτη, οι αναμνήσεις είναι ελάχιστες.

Παραδοσιακά, οι επιστήμονες αποδίδουν την παιδική αμνησία στην υποανάπτυξη του ιππόκαμπου που είναι καίριας σημασίας στον σχηματισμό επεισοδιακών αναμνήσεων. Όμως μήπως αυτές οι αναμνήσεις τελικά υπάρχουν, αλλά είναι κάπου κρυμμένες;

Μελέτες σε ζώα, και ειδικά σε τρωκτικά, άφηναν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Σε αυτές τις μελέτες, οι αναμνήσεις που σχηματίζονταν στην πρώιμη ζωή παρέμεναν ενσωματωμένες στη δομή του εγκεφάλου, αλλά με τον καιρό και χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα, γίνονταν απρόσιτες. Με άλλα λόγια, οι αναμνήσεις δεν διαγράφονταν, αλλά ήταν θαμμένες.

Η νέα έρευνα στα νήπια επιβεβαιώνει αυτή την άποψη, υποδηλώνοντας ότι τα μωρά μπορούν πράγματι να σχηματίσουν ίχνη μνήμης, αλλά καθώς μεγαλώνουν, η ανάκλησή τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα νήπια δείχνουν τη μνήμη με διαφορετικούς τρόπους απ’ ό,τι οι ενήλικες. Τα μωρά, για παράδειγμα, μπορούν να μιμηθούν συμπεριφορές, να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα και να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα επαναλαμβανόμενα ερεθίσματα – όλα ενδείξεις λειτουργίας της μνήμης.

Τα νέα ευρήματα εμβαθύνουν την κατανόησή μας για το πώς αποθηκεύονται οι πρώιμες αναμνήσεις και γιατί μπορεί να χάνουμε τη συνειδητή πρόσβαση σε αυτές με το πέρασμα του χρόνου.

Ο εγκέφαλός μας δεν ξεχνάει το πρώτο μας χαμόγελο, το πρώτο μας βήμα ή την πρώτη μας απόπειρα να μιλήσουμε. Όλα αυτά παραμένουν κρυμμένα πίσω από μία πόρτα και ενδεχομένως περιμένουν το σωστό κλειδί που θα την ανοίξει.

Επιπλέον, η έρευνα βοηθά στην κατανόηση για το πώς λειτουργεί η απώλεια μνήμης στους ενήλικες. Αν οι πρώιμες αναμνήσεις δεν είναι χαμένες, αλλά μόνο κρυμμένες, μήπως τότε μπορεί απλώς να κρύβονται και άλλες «χαμένες» αναμνήσεις στους ενήλικες;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.