Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης προχωρημένου σταδίου καρκινικού όγκου, ιδιαίτερα για μη ανιχνεύσιμους καρκίνους.
Η Anna Jansana, από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο στη Λυών της Γαλλίας και οι συνεργάτες της, εξέτασαν εάν προϋπάρχουσες καρδιομεταβολικές ασθένειες σχετίζονται με το στάδιο της διάγνωσης του καρκίνου.
Η ανάλυση περιελάμβανε 400.577 συμμετέχοντες στη μελέτη European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition για τη διάγνωση καρδιομεταβολικών ασθενειών πριν από τον καρκίνο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης 15ετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν 11.945 περιστατικά καρκίνου, εκ των οποίων το 4,8% διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, το 7,1% με διαβήτη τύπου 2, ενώ το 1,3% διαγνώστηκαν και με τα δύο.
Όταν εξαιρέθηκαν οι ελεγχόμενοι καρκίνοι (μαστού και παχέος εντέρου), τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μεταστατικό καρκίνο σε σύγκριση με άτομα με διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο (αναλογία πιθανοτήτων, 1,26).
«Τα καλά νέα είναι ότι για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή του παχέος εντέρου, τα εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου φαίνεται να ανιχνεύουν τον καρκίνο συχνά πριν αρχίσει να εξαπλώνεται, τόσο για εκείνους με όσο και χωρίς προϋπάρχουσες διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της τομογραφίας», είπε η Jansana.
«Ωστόσο, για τους καρκίνους για τους οποίους δεν υπάρχουν εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, τα ευρήματά μας μπορεί να ωθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διευρύνουν το πεδίο των συστάσεων για τη δημόσια υγεία για να συμπεριλάβουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρδιομεταβολικές ασθένειες και καρκίνο».