Όλοι μας γνωρίζουμε τα οφέλη για την υγεία από ένα φλιτζάνι τσάι, ωστόσο βοηθά την πέψη ή όχι;
Το τσάι, πρώτον, είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών.
Αλλά όσον αφορά την πέψη και την απώλεια βάρους, λέγονται πολλά για τα τσάγια και δεν ισχύουν φυσικά όλα. Πολλές από τις έρευνες πίσω από τα οφέλη του τσαγιού βασίζονται σε εκχυλίσματα, που καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που υπάρχουν σε ένα φλιτζάνι τσάι. Επομένως, είναι δύσκολο να πούμε εάν ένα μόνο φλιτζάνι τσάι θα μπορούσε να προσφέρει τα ίδια οφέλη.
Βοηθάει το τσάι στην πέψη;
Η κατανάλωση τσαγιού είναι ανακουφιστική και μπορεί να είναι πιο πιθανό να βοηθήσει ενάντια στην κοιλιακή δυσφορία ή το φούσκωμα. Εκτός αυτού το τσάι συμβάλλει στη ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου, της φλεγμονής και της κινητικότητας του γαστρεντερικού συστήματος.
Το είδος του τσαγιού παίζει επίσης ρόλο. Για παράδειγμα, το έλαιο μέντας, και επομένως πιθανώς το τσάι μέντας, μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Οι καταπραϋντικές ιδιότητες της μέντας θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια ουσία που ονομάζεται Piperita L. Menthacarin.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, αυτή η ουσία προάγει τη χαλάρωση του μυϊκού ιστού. Μια άλλη μελέτη του 2018 στο περιοδικό Alimentary Pharmacology and Therapeutics δείχνει ότι το έλαιο μέντας επηρεάζει θετικά την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πόσο μπορούν να μεταφερθούν αυτά τα ευρήματα στην κατανάλωση μέντας σε μορφή τσαγιού, επειδή η ισχύς και η δόση θα ήταν διαφορετικές. Θα μπορούσαν να υπάρχουν παρόμοια οφέλη, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν με σαφήνεια κάτι τέτοιο.
Κάτι παρόμοιο ισχύει και με το τσάι τζίντζερ. Μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία και τον έμετο και είναι επίσης ασφαλές για χρήση για τις εγκύους.
Μια ανασκόπηση του 2015 στο European Review for Medical and Pharmacological Sciences, έδειξε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπραϋντική συμπτωματολογία της ναυτίας. Αλλά και πάλι, δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ευρήματα ισχύουν για το τσάι τζίντζερ.
Ο μάραθος είναι ένα άλλο παραδοσιακό προϊόν για πεπτικά προβλήματα. Μπορεί να έχει αρκετές θετικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα, που κυμαίνονται από την καταπραϋντική επίδραση του έλκους του στομάχου έως τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.
Ωστόσο, η κατανάλωση τσαγιού δεν είναι μια… μαγική λύση για πεπτικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό για να εντοπίσετε τυχόν υποκείμενες αιτίες πεπτικής δυσφορίας και να βρείτε ένα κατάλληλο πλάνο θεραπείας.
Τι λέει η επιστήμη για το τσάι και την πέψη
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να υποστηρίξει την πεπτική υγεία μακροπρόθεσμα.
Μια μελέτη του 2012 στο The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι εκείνοι που πίνουν μια μέτρια ποσότητα τσαγιού (περίπου 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 6 μήνες) έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο πεπτικό σύστημα σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν τσάι.
Ωστόσο, το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων ποικίλλει ανάλογα με το είδος του τσαγιού. Μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή στο μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να ηρεμήσουν το πεπτικό σύστημα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου.
Μια ανασκόπηση του 2019 στο περιοδικό Nutrients δείχνει, επίσης ότι το μαύρο, το πράσινο και το oolong τσάι μπορεί να αλλάξουν ευνοϊκά την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα επ’ αυτού.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μαύρου, πράσινου ή oolong τσάι μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην ικανότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο.
Όσον αφορά τα αφεψήματα από βότανα, υπάρχουν λίγες μελέτες, ωστόσο ο μάραθος, η μέντα και το τζίντζερ έχουν χρησιμοποιηθεί σε τσάι για να βοηθήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε τσάι από βότανα στη διατροφή σας, καθώς ορισμένες ποικιλίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.