Σπανίως αναλογιζόμαστε πόσο ζωτικής σημασίας είναι το ήπαρ για την υγεία μας. Είναι ένα όργανο που επιτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες. Μεταξύ άλλων φιλτράρει το αίμα από το πεπτικό σύστημα και διασπά τις επιβλαβείς ουσίες, προκειμένου να αποβληθούν από τον οργανισμό.
Σε περίπτωση που το ήπαρ έχει πρόβλημα -είτε από ασθένεια είτε από τραυματισμό- μπορεί να προκληθεί ένα φαινόμενο ντόμινο στον οργανισμό, όπου το ένα μετά το άλλο, διάφορα μέρη του σώματος και η γενική υγεία του ατόμου, καταπέφτει.
Ωστόσο, πολλοί δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα ηπατικών προβλημάτων. Κάποια από αυτά μάλιστα μπορεί να επηρεάσουν τα πόδια.
Η κίρρωση του ήπατος εμφανίζεται όταν το ήπαρ έχει ουλές από προχωρημένη νόσο, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ή άλλες αιτίες. Αν και η κίρρωση σχετίζεται με τα τελευταία στάδια της ηπατικής βλάβης και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στα προχωρημένα στάδια της, μερικές φορές εμφανίζεται χωρίς καθόλου συμπτώματα.
Ωστόσο, ένα πιθανό σύμπτωμα της κίρρωσης του ήπατος είναι το πρήξιμο στα πόδια, τα πέλματα, ή τους αστραγάλους. Αυτό συμβαίνει επειδή η αυξημένη πίεση στην πυλαία φλέβα μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στα πόδια και στην κοιλιά. Αυτά μπορεί επίσης να προκύψουν από την αδυναμία του ήπατος να παράγει επαρκείς ποσότητες ορισμένων πρωτεϊνών του αίματος, όπως η αλβουμίνη (albumin).
Αν και οι μυϊκές κράμπες δεν αναφέρονται συνήθως στα πιο κοινά συμπτώματα της κίρρωσης του ήπατος, έρευνες έχουν συνδέσει τις δύο αυτές καταστάσεις. Μάλιστα, μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Medicine έδειξε ότι το 67% των συμμετεχόντων με κίρρωση ήπατος παρουσίασαν μυικές κράμπες στα πόδια τρεις μήνες πριν από την μελέτη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι μυϊκές κράμπες συνδέονται με σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με κίρρωση.
Αν και οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι γιατί εμφανίζονται μυϊκές κράμπες σε ασθενείς με κίρρωση, πιθανολογούν ότι μια νευρολογική, μυϊκή, ενδοκρινική, ή ηλεκτρολυτική ανισορροπία, είναι η αιτία του φαινομένου.
Αν και ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα υποκείμενων αιτιών, οι ειδικοί λένε ότι μερικές φορές οφείλεται σε ιογενή ηπατίτιδα. Είναι ένας τύπος ηπατικής φλεγμονής, που μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή οξέων λοιμώξεων, ή και ως χρόνια πάθηση.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ορισμένες επιφανειακές δερματικές διαταραχές είναι συχνές σε περιπτώσεις ηπατικής νόσου. “Η δυσλειτουργία στο δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το ήπαρ, συχνά προκαλεί αλλαγές στο μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα”, αναφέρει μια έκθεση του 2009, που δημοσιεύθηκε στο Cleveland Clinic Journal of Medicine. Οι δερματικές αλλαγές μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη ότι ένας ασθενής έχει ηπατική νόσο. Η αναγνώριση αυτών των σημείων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση των ηπατικών παθήσεων.
Ένα τέτοιο δερματικό σύμπτωμα είναι οι κηλίδες Bier. Πρόκεται για λευκές κηλίδες, ή στίγματα, ακανόνιστου σχήματος, που μπορεί να αναπτυχθούν τόσο στα πόδια, όσο και στα χέρια. “Δεδομένου ότι οι κηλίδες Bier είναι σημάδι ηπατικής νόσου, πρέπει να διακρίνονται από τις πραγματικές διαταραχές δερματικής μελάγχρωσης”, αναφέρεται στην έκθεση.
Οι περισσότερες περιπτώσεις κηλίδων Bier προσδιορίζονται ως καλοήθεις και δεν έχουν κλινική σημασία. Αλλά αξίζει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν τις παρατηρήσετε, ειδικά εάν συνυπάρχουν με άλλα κοινά συμπτώματα από πρόβλημα στο ήπαρ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.