Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε σχετικά με την έκθεση του ΕΟΦ για τα εμβόλια Covid-19, αλλά και για το κύμα ιώσεων μετά το Πάσχα.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «συνδέσεις», και τόνισε ότι υπάρχει ένα κύμα ιώσεων το οποίο αποτυπώνεται και από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, αλλά δεν χρειάζεται κάποιος πανικός καθώς τώρα θα υπάρχει καλοκαιρία και θα βρισκόμαστε όλο και λιγότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.
«Νομίζω ότι η συνύπαρξη με τις ιώσεις πρέπει να μας γίνει συνήθεια και αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, είναι να μην ξεχνάμε τις σωστές συνήθειες που αποκτήσαμε, ιδίως αν είμαστε ευάλωτα άτομα με υποκείμενα νοσήματα», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επισήμανε: «Θα υπάρξουν πάρα πολλές προεκλογικές εκδηλώσεις τώρα που μαζεύουν πολύ κόσμο, πολλές φορές και από πολύ κοντά. Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ηλικιωμένος ή ανήκει σε ευάλωτη ομάδα να μη φοράει τη μάσκα του. Δεν είναι ντροπή να φοράμε τη μάσκα μας. Αντίθετα, προστατεύει. Δεν σημαίνει άμα φορέσω κάποια στιγμή τη μάσκα μου στην πολυκοσμία, ότι στερείται η ελευθερία μου».
Από τα τριψήφια νούμερα, είμαστε στους 38 θανάτους από κορωνοϊό και αν είχαν εμβολιαστεί και φορούσαν μάσκα όσοι έπρεπε, το νούμερο αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Δυστυχώς τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν έτυχαν αποδοχής όχι μόνο από την ελληνική κοινωνία αλλά και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πέφτουν θύματα μιας νόσου, που σε μεγάλο ποσοστό, θα μπορούσαμε να έχουμε αποτρέψει την δυσμενή έκβαση».
Σχετικά με τις αναφορές για θανάτους σχετιζόμενους με τα εμβόλια ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος είπε, ότι από όλα τα καταγγελλόμενα πιθανόν μόνο δύο να συνδέονται, 11 σίγουρα δεν συνδέονται και τα υπόλοιπα είναι υπό διερεύνηση χωρίς επαρκή στοιχεία. «Προφανώς το εμβόλιο έχει παρενέργειες. Το ερώτημα είναι αν το όφελος και η προστασία είναι μεγαλύτερο από τον όποιο κίνδυνο», επισημαίνει ο καθηγητής.
«Είναι δύο περιστατικά που πιθανόν να συνδέονται με δυσμενή έκβαση (θάνατο) στα 4,5 εκατομμύρια. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, είχαμε δύο θανάτους και γλιτώσαμε 50.000 θανάτους άρα είναι σοφή η κίνηση του εμβολιασμού», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, σχετικά με την έκθεση του ΕΟΦ.
Το εμβόλιο του κορωνοϊού θα γίνει ετήσιο και θα προσαρμόζεται όπως αυτό της γρίπης, ενώ οδεύουμε σε εμβόλιο που θα πιάνει όλους τους κορωνοϊούς και θα είναι μόνιμο, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος και κλείνοντας χαρακτήρισε καθοριστική την χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης που «αναμένεται να επιταχύνει πάρα πολύ την παραγωγή των νέων εμβολίων, τόσο των ρινικών που θα εμποδίζουν τη μόλυνση, όσο και του εμβολίου που θα πιάνει όλους τους κορωνοϊούς».