Ο 28χρονος ο οποίος έπασχε από στρεπτόκοκκο εξέπνευσε την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του «Παπαγεωργίου».
Ο 28χρονος διακομίστηκε από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη με «διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε granulicatella adiacens». Παρά τις προσπάθειες των γιατρών αλλά και το χειρουργείο στην καρδιά δεν άντεξε και κατέληξε.
Ο στρεπτόκοκκος granulicatella adiacens
Ο 28χρονος από την Λάρισα έπασχε από στρεπτόκκοκο granulicatella adiacens. Πρόκειται για βακτήριο που δεν ανιχνεύεται εύκολα στα εργαστήρια λόγω της διαφορετικής ανάπτυξης που έχει από όλα τα άλλα. Το βακτήριο έχει παρατηρηθεί σε μολύνσεις του κυκλοφορικού, σε μολυσματικές ενδοκαρδίτιδες, μολύνσεις του αναπνευστικού και μολύνσεις σε προσθετικά στήθη.
Όπως και τα άλλα είδη στρεπτόκοκκου, ο granulicatella adiacens μπορεί να μολύνει το αίμα και να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παπαγεωργίου, από τις εξετάσεις προέκυψε πως ο 28χρονος είχε καρδιακές αλλοιώσεις, οπότε δεν αποκλείεται αυτές να τις προκάλεσε ο granulicatella adiacens.
Η έγκαιρη διάγνωση του granulicatella adiacens δίνει τη δυνατότητα για επιλογή συγκεκριμένων αντιβιοτικών προκειμένου να δοθούν για θεραπεία στον ασθενή. Ο στρεπτόκοκκος granulicatella adiacens είναι πιο ανθεκτικός στις θεραπείες σε σχέση με τον στρεπτόκοκκο που προκαλούν άλλα βακτήρια. Η μη έγκαιρη λήψη θεραπείας μπορεί να προκαλέσει βακτηριαιμία.
Σύμφωνα με το wikipedia η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών βάσει δραστικής ουσίας για τον granulicatella adiacens είναι η εξής:
- Πενικιλλίνη: 38,9%
- Κεφοταξίμη: 18,9%
- Κεφτριαξόνη: 43,3%
- Ερυθρομυκίνη: 52,2%
- Λεβοφλοξασίνη: 84,5%
- Κλινδαμυκίνη: 91,9%
- Μεροπενέμη: 100%
- Βανκομυκίνη: 100%