ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Θέλετε να λευκάνετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα; – Έτσι δεν θα καταστρέψετε το σμάλτο

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη λεύκανση των δοντιών του με μαγειρική σόδα;

Θέλετε να λευκάνετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα; – Έτσι δεν θα καταστρέψετε το σμάλτο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν είναι ασφαλές να λευκαίνετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα και πως δεν θα καταστρέψετε το σμάλτο;

Η μαγειρική σόδα είναι μια δημοφιλής επιλογή όταν πρόκειται για την αφαίρεση λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών σας, αλλά οι οδοντίατροι είναι λίγο επιφυλακτικοί ειδικά για τον τρόπο που μπορεί να γίνει.

Τι είναι η μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα, επίσημα γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, είναι το μονονάτριο άλας του ανθρακικού οξέος με ιδιότητες αλκαλοποίησης και αντικατάστασης ηλεκτρολυτών. Πέρα από τον επιστημονικό ορισμό της, η μαγειρική σόδα είναι ένα βασικό προϊόν του νοικοκυριού, που βρίσκεται συχνά στο ψυγείο σας συλλέγοντας οσμές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό και αποφράξεις και φυσικά στο μαγείρεμα.

Ενώ η μακροχρόνια λεύκανση των δοντιών δεν είναι τεχνικά εφικτή με τη μαγειρική σόδα, μπορεί να βοηθήσει σε τοπικούς λεκέδες ή κιτρίνισμα στα δόντια, από τον καφέ ή το κρασί.

«Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετική για τους επιφανειακούς λεκέδες», λέει η οδοντίατρος Amanda Lewis. Το «σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση με μαγειρική σόδα είναι ότι αφαιρεί μόνο τους επιφανειακούς λεκέδες. Εάν θέλετε πραγματικά να λευκάνετε τα δόντια, αυτό γίνεται από μέσα προς τα έξω σε οδοντιατρείο με ειδικά ασφαλή προϊόντα».

Κατανοώντας ότι η μαγειρική σόδα δεν λευκαίνει ουσιαστικά τα δόντια , το ερώτημα αν είναι ασφαλές ή όχι στη χρήση εξακολουθεί να ισχύει.

«Ναι και όχι», λέει ο οδοντίατρος Wesam Shafee. “Ναι, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση λεκέδων και κιτρινίσματος, καθώς είναι ήπια λειαντική. Επομένως, εάν χρησιμοποιείται όχι τόσο συχνά, όπως μία φορά την εβδομάδα και όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Αλλά μπορεί να βλάψει εάν χρησιμοποιείται καθημερινά και συχνά ή εάν συνδυάζεται με χυμό λεμονιού —όπως κάνουν μερικοί άνθρωποι— οπότε μπορεί να είναι ακόμη πιο επιζήμιο, προκαλώντας βλάβη στο σμάλτο των δοντιών.”

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη λεύκανση των δοντιών του με μαγειρική σόδα;

«Όποιος έχει ευαίσθητα δόντια, οποιοσδήποτε με φθαρμένα δόντια και όποιος έχει φλεγμονώδη ούλα θα πρέπει να αποφεύγει τη μαγειρική σόδα», σημειώνει ο Shafee.

«Επίσης, αποφύγετε τη χρήση μαγειρικής σόδας εάν έχετε πολύ περιορισμένη πρόσληψη νατρίου», προσθέτει ο Lewis.

Πώς να λευκάνετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα

Μόλις συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο και επιβεβαιώσετε ότι η αφαίρεση λεκέδων και το βούρτσισμα με μαγειρική σόδα είναι ασφαλή για τα δόντια σας, η κατανόηση του πώς να το κάνετε σωστά είναι το επόμενο βήμα.

Και οι δύο ειδικοί συνιστούν τη δημιουργία μιας πάστας DIY στο σπίτι με δύο απλά συστατικά: νερό και μαγειρική σόδα.

«Ένας τρόπος είναι να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με μια κουταλιά της σούπας νερό σε ένα μικρό μπολ μέχρι η σύσταση να γίνει πολτός», λέει ο Shafee.

«Βουρτσίστε με αυτή την πάστα απαλά. Μετά από 2 λεπτά, ξεπλύνετε καλά με νερό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο ειδικοί ξεκαθαρίζουν ένα πράγμα: Η μαγειρική σόδα δεν θα λευκάνει τα δόντια σας.

«Γενικά, η λεύκανση με μαγειρική σόδα δεν διαρκεί όσο η επαγγελματική λεύκανση με διαφορετικά προϊόντα, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το καρβαμίδιο του νατρίου», επιβεβαιώνει ο Shafee.

«Ο μηχανισμός δράσης της μαγειρικής σόδας για τη λεύκανση είναι το τρίψιμο της εξωτερικής στιβάδας των δοντιών, έτσι με την πρόσληψη ουσιών που μπορεί να αποχρωματίσουν τα δόντια όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και ορισμένα είδη τροφών, τα δόντια θα αρχίσουν να αποχρωματίζονται. Η λεύκανση επαγγελματικά δεν είναι λειαντική και τείνει να λευκαίνει τα δόντια από μέσα και αυτό διαρκεί περισσότερο».

Με αυτό, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν χρησιμοποιείται σωστά η μαγειρική σόδα δεν είναι λειαντική, αλλά η επαγγελματική λεύκανση διατρέχει μικρότερο κίνδυνο καταστροφής ή φθορά του σμάλτου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Να ξέρετε ότι η μαγειρική σόδα για την αφαίρεση λεκέδων, μπορεί να λειτουργήσει, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε», καταλήγει ο Shafee.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.