Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας και για τον λόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε τις καταστάσεις που προκαλούν θερμοπληξία, να δούμε ποια είναι τα συμπτώματα, τα λάθη που ενδεχομένως κάνουμε και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας απαιτεί γρήγορο δρόσισμα του σώματος για να χαμηλώσει η υψηλή θερμοκρασία του. Ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και να του ριχθεί άφθονο νερό ή να δροσιστεί με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό, λένε οι ειδικοί από το Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.
«Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία (καύσωνας), υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Η άπνοια και η υψηλή υγρασία (πάνω από 70%) παρεμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα και στο σώμα».
Προδιαθεσικοί παράγοντες
Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση (πίεση) ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη.
Πότε παθαίνεις θερμοπληξία
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δίνει απαντήσεις σε αυτά τα τόσο σημαντικά ερωτήματα που ανακύπτουν αυτές τις μέρες.
«Υπάρχει παρεξήγηση ότι η θερμοπληξία παρατηρείται μόνο όταν καθίσουμε στον ήλιο. Λάθος. Μπορεί να καθίσουμε σε πολύ καλή σκιά και αν μας βάλουν να καθίσουμε σε 40 – 45 βαθμούς θερμοκρασία, αργά η γρήγορα θα έχουμε διαταραχές και αν είμαστε ευάλωτοι μπορεί να κάνουμε θερμοπληξία και θερμικό κώμα, όπως λέγεται δηλαδή η θερμορύθμιση του σώματός μας δεν θα καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα θερμοκρασίας στα στενά όρια, τα οποία απαιτούνται ώστε να διατηρηθούν οι οργανικές λειτουργίες του σώματός μας σωστά».
Όσο για τις ομάδες κινδύνου, που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο με τον καύσωνα, ο κ. Τζανάκης λέει: «Οι ομάδες κινδύνου δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι οι άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση, βαρύ βρογχικό άσθμα, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή και άνθρωποι που έχουν και την καρδιά τους, αλλά μπορεί να πάθει θερμοπληξία ένα μωρό, ένα βρέφος το οποίο δεν έχει αναπτύξει τέλεια το θερμό ρυθμιστικό του μηχανισμό. Άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, άτομα καρδιολογικά ή που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και βρίσκονται σε διουρητική αγωγή ή σε άλλη φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, όπως κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα».
«Όλοι οι άνθρωποι που έχουν το αναπνευστικό αλλά πρωτευόντως το καρδιαγγειακό να πάσχει ή παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα, είναι επικίνδυνο να κάνουν πολύ γρήγορα θερμοπληξία ή θερμική νόσο, νόσο δηλαδή από θερμότητα, η οποία εκδηλώνεται από την αρχή με μια ελαφρά ζάλη, με έναν πονοκέφαλο, με δίψα, με ναυτία και εμετούς και συνεχεία» τονίζει ο γιατρός.
Τέλος, ο κ. Τζανάκης ενημερώνει πως όποιος βρεθεί κοντά σε έναν άνθρωπο που έχει αυτά τα συμπτώματα και υποψιάζεται θερμοπληξία θα πρέπει πολύ γρήγορα να τον μεταφέρει σε κλιματιζόμενο μέρος. «Εάν δεν υπάρχει, να του κάνει ένα χλιαρό, όχι παγωμένο ντουζ και επίσης να του δώσει να πιει χυμούς. Ένας καλός χυμός θα είναι νεράκι με λίγο αλάτι και ζάχαρη – εφόσον δεν είμαστε διαβητικοί – ή με λίγο αλάτι. Μια πρέζα αλάτι σε ένα νερό έτσι ώστε να τον ενυδατώσει και να του προσφέρει τους χαμένους ηλεκτρολύτες και βεβαίως εάν είναι πιο σοβαρά να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο μας», είπε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.