Ο Υγιεινολόγος και Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία των κατοίκων τα λιμνάζοντα νερά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και τα χιλιάδες νεκρά ζώα των οποίων ακόμη δεν έχει γίνει η περισυλλογή.

Αν και η στάθμη του νερού από τις εκτεταμένες φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel έχει πέσει, η δυσοσμία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας παραμένει, και η αγωνία των κατοίκων για την υγεία τους μεγαλώνει.

Παρά τις εντατικές προσπάθειες που γίνονται για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, το πρόβλημα παραμένει, ενώ στη δύσκολη κατάσταση συμβάλλει και το γεγονός ότι ακόμη πολλές περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία δεν έχουν πόσιμο νερό, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να συναντάται στην Καρδίτσα και στα περίχωρα.

Θεσσαλία: Προβληματισμός για το μολυσμένο νερό και τα νεκρά ζώα

Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο κ. Ντελέζος μίλησε για όλους αυτούς τους κινδύνους για την δημόσια υγεία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατάσταση.

«Είναι μία σύνθετη κατάσταση. Οι κίνδυνοι είναι σε δύο επίπεδα· σε αυτούς που είναι ήδη εδώ και σε αυτούς που έρχονται. Οι κίνδυνοι που είναι εδώ, αφορούν στο μολυσμένο νερό και είναι πρόβλημα που είναι σε εξέλιξη. Οι γαστρεντερίτιδες είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν πρέπει να είναι πόσιμο σε αυτή τη φάση. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο νερό αυτό, αλλά μόνο στο εμφιαλωμένο νερό για όλες τις χρήσεις», είπε αρχικά.

«Δεύτερον, ενδεχομένως να έχουμε ζητήματα με τις σορούς των νεκρών ζώων, που ήδη έχουμε κάποια ζητήματα, και έχουν κάνει ζημιά, αλλά και για τα πτώματα των τρωκτικών με τον κίνδυνο της λεπτοσπείρωσης να είναι εμφανής», συνέχισε ο ίδιος.

«Σε δεύτερο χρόνο είναι η παρουσία των κουνουπιών. Ήδη πριν την κακοκαιρία Daniel είχαμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας. Τα κουνούπια σχετίζονται με τα στάσιμα νερά και επομένως αυτό σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων με τον ιού του Δυτικού Νείλου. Διάβασα ότι θα γίνουν εκτεταμένοι ψεκασμοί με drone, αλλά είναι ένα φαινόμενο που θα δούμε ότι θα αυξηθεί», τόνισε ακόμη ο κ. Ντελέζος.

Θεσσαλία: Οι κάτοικοι κινδυνεύουν και από τη μούχλα

Ο ίδιος μίλησε και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. «Έχουμε αύξηση των αναπνευστικών μολύνσεων, λοιμώξεις και πλέον δρα το φαινόμενο της μούχλας, το οποίο θα μας απασχολήσει αρκετά τον χειμώνα που έρχεται. Η αύξηση της υγρασίας θα προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μούχλα έχει περάσει στα σπίτια, υπάρχει στο χώμα. Το χώμα αυτό έχει μπει στα σπίτια. Όταν στεγνώσει το χώμα κάνει σπόρους που είναι αερομεταφερόμενοι. Έχουμε τον σοβαρό μύκητα, τον ασπέργιλλο, που μας έχει δώσει σοβαρές βλάβες στην υγεία. Είναι μεταδοτικό μέσω του αέρα όταν υπάρχει μούχλα», εξήγησε.