Τελικά, όταν όλοι εμείς «πηγαίναμε», ο Τραμπ «ερχόταν»...

Θεσσαλονίκη: Ένα βρέφος 8 μηνών έγινε ο νεότερος δότης κερατοειδούς στην Ελλάδα-Επιτυχημένη μεταμόσχευση σε 48χρονη

«Τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις είναι σπάνιες»

Θεσσαλονίκη: Ένα βρέφος 8 μηνών έγινε ο νεότερος δότης κερατοειδούς στην Ελλάδα-Επιτυχημένη μεταμόσχευση σε 48χρονη

Μια 48χρονη γυναίκα απέκτησε ξανά ελπίδα για βελτίωση της όρασής της, χάρη σε μόσχευμα από ένα βρέφος μόλις 8 μηνών.

Η σπάνια αυτή μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της μεταμοσχευτικής ιατρικής.

Το αγοράκι, το οποίο είχε νοσηλευτεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, κατέληξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Οι γονείς του, μέσα στον αβάσταχτο πόνο της απώλειας, πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν το μόσχευμα, προσφέροντας έτσι φως σε μια ασθενή που έπασχε από δυστροφία ενδοθηλίου του Fuchs, μια σπάνια γενετική πάθηση που επηρεάζει την όραση.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2025, από την ομάδα του Καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ και Διευθυντή της Κλινικής, Νικόλαου Ζιάκα.

«Η τμηματική μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 1 Απριλίου 2025, χάρη στη δωρεά που έγινε μετά από επιθυμία των γονέων του βρέφους», ανέφερε ο κ. Ζιάκας.

Όπως εξήγησε, όταν ο δότης είναι κάτω των δύο ετών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το ενδοθήλιο του κερατοειδούς.

Η 48χρονη λήπτρια είχε ήδη υποβληθεί σε μεταμόσχευση στον άλλο της οφθαλμό, ωστόσο η όρασή της παρέμενε προβληματική.

Μετά τη νέα επέμβαση, οι γιατροί εκτιμούν πως η κατάστασή της θα βελτιωθεί σημαντικά, δίνοντάς της τη δυνατότητα για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Ο κ. Ζιάκας υπογράμμισε τη σπανιότητα τέτοιων μεταμοσχεύσεων, δηλώνοντας: «Τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις είναι σπάνιες. Πριν από οκτώ χρόνια, με τους τότε συνεργάτες μου, είχαμε πραγματοποιήσει μεταμόσχευση με τον νεότερο δότη που είχε καταγραφεί παγκοσμίως, ηλικίας μόλις 84 ημερών. Έκτοτε, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έγινε μια ακόμη μεταμόσχευση με δότη μικρής ηλικίας, μόλις 9 μηνών. Επομένως, η μεταμόσχευση που πραγματοποιήσαμε με το μόσχευμα που προήλθε από το 8 μηνών βρέφος φαίνεται πως είναι η δεύτερη επιτυχημένη με ακόμη μικρότερης ηλικίας δωρητή παγκοσμίως».

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την οικογένεια του μικρού δότη, τονίζοντας τη σημασία της δωρεάς οργάνων για τη σωτηρία ανθρώπων που βρίσκονται σε λίστες αναμονής. Στη λίστα του νοσοκομείου περιμένουν αυτή τη στιγμή περίπου 200 ασθενείς για μεταμόσχευση κερατοειδούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.