Παγκόσμια Ημέρα για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα σήμερα, πρώτο Σάββατο του Μαΐου, και στο προσκήνιο έρχεται μία αυτοάνοση, επώδυνη, χρόνια φλεγµονώδης πάθηση που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη των νέων.

Η πάθηση αυτή χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση διότι είναι εξελισσόμενη και δίχως την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα κατά κανόνα εκδηλώνεται στις ηλικίες κάτω των 45 ετών. Η μέση ηλικία της διάγνωσης είναι τα 25 έως 45 έτη.

Γι’ αυτό τον λόγο οι νέοι με επίμονο πόνο στη μέση και πρωινή δυσκαμψία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να ζητούν συμβουλή και καθοδήγηση από κάποιον ρευματολόγο.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος , το οποίο επιτίθεται στις αρθρώσεις µεταξύ των σπονδύλων, καθώς και σε εκείνες μεταξύ σπονδυλικής στήλης και πυέλου (ιερολαγόνιες αρθρώσεις).

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο και να μειώσει την ικανότητα κίνησης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκαµψία του θωρακικού κλωβού (των πλευρών) σε ορισµένους ασθενείς, µε αποτέλεσµα να µειώνεται η χωρητικότητα των πνευµόνων. Γι’ αυτό είναι τόσο σηµαντικό να συνεργαστείτε µε το ρευµατολόγο σας, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία.

Η βλάβη επεκτείνεται Αν η ΑΣ δεν αντιµετωπιστεί θεραπευτικά, η βλάβη µπορεί να επεκταθεί. Στα σοβαρότερα περιστατικά, η φλεγµονή µπορεί να προκαλέσει σχηµατισµό νέου οστίτη ιστού, µε αποτέλεσµα τη συνένωση των σπονδύλων και κύρτωση της σπονδυλικής στήλης. Οι άνθρωποι µε συνένωση σπονδύλων µπορεί να αναπτύξουν µια κυρτή στάση του σώµατος που είναι γνωστή ως κύφωση. Επίσης µπορούν να προσβληθούν και άλλες περιφερικές αρθρώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">