ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν καθαρίζετε τα αυτιά σας

Τα νεύρα του προσώπου μπορούν να επηρεαστούν

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν καθαρίζετε τα αυτιά σας

Το καθάρισμα των αυτιών με μπατονέτα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά μπατονέτες για να καθαρίσουμε τα αυτιά μας. Έχουμε σκεφτεί όμως ποτέ ότι αυτή η απλή κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα, όπως απώλεια ακοής, μόλυνση ή βακτηριακή λοίμωξη;

Πρόσφατα, ένας 31χρονος, χωρίς καμία προειδοποίηση άρχισε να παθαίνει κρίσεις και έντονους πονοκεφάλους. Είχε, επίσης, αρχίσει να ξεχνάει τα ονόματα των φίλων του – και στο τέλος λιποθύμησε.

Το παραϊατρικό προσωπικό που έφτασε για να τον βοηθήσει δεν ήξερε από τι μπορεί να έπασχε.

Αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κόβεντρι της Αγγλίας, οι γιατροί του έκαναν αμέσως μαγνητική εγκεφάλου, που έλυσε τελικά τον γρίφο: δύο αποστήματα γεμάτα με πύον στον εγκέφαλο.

Tι συνέβη; Η αιτία; Ένα κομμάτι από το βαμβάκι της μπατονέτας βρέθηκε βαθιά θαμμένο στο αριστερό του αυτί. Η μπατονέτα είχε οδηγήσει στην νέκρωση της εξωτερικής ωτίτιδας, μια βακτηριακή λοίμωξη που ξεκινά από το κανάλι του αυτιού προτού εξαπλωθεί στο κρανίο, όπου τρέφεται μέσω του οστού.

Τα νεύρα του προσώπου μπορούν επίσης να επηρεαστούν, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι γνωστό επίσης ως κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα και παρατηρείται συνήθως στους ηλικιωμένους και σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Κι ενώ είναι σπάνιο, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πως το κερί στο εσωτερικό του αυτιού είναι βρωμιά, αλλά είναι κάτι φυσικό και σημαντικό» λέει ο Δρ. Ρότζερ Χέντερσον, γενικός ιατρός με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων των αυτιών. «Έχω δει ασθενής που έβαζαν μολύβια ή και τσιμπιδάκια στο κανάλι του αυτιού τους για να το καθαρίσουν. Αυτό όμως μπορεί να είναι επικίνδυνο» τονίζει.

Πώς πρέπει λοιπόν να καθαρίζουμε τα αυτιά μας; Η σύντομη απάντηση είναι πως δεν πρέπει. Το δέρμα που καλύπτει το αυτί αναπτύσσεται διαρκώς προς τα έξω από το τύμπανο του αυτιού και το κερί μεταφέρεται μαζί του. Όταν φτάσει στο εξωτερικό αυτό, τότε φεύγει με φυσικό τρόπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.