ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τι είναι το σύνδρομο της πολιτικοφοβίας και πώς εκδηλώνεται

Πρόκειται για έναν γενικό όρο που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικών φόβων

Τι είναι το σύνδρομο της πολιτικοφοβίας και πώς εκδηλώνεται

Το ότι η διαδικασία των εκλογών προκαλεί διάφορα συναισθήματα στους πολίτες είναι γνωστό και βρίσκεται συχνά-πυκνά στο «μικροσκόπιο» ερευνών.

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι εκλογές μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους ανθρώπους αυτό που λέγεται πολιτικοφοβία.

Αναλυτικότερα, η πολιτικοφοβία, ή ο φόβος της πολιτικής, είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικών φόβων, όπως μεταδίδει το verywellmind.com.

Ενώ υπάρχει περιορισμένη έρευνα για την πολιτικοφοβία, είναι πραγματική και την έχουν βιώσει πολλοί. Άλλοι φοβούνται την πολιτική διαδικασία, ενώ άλλοι τους πολιτικούς. Κάποιοι φοβούνται να πάνε σε ένα εκλογικό κέντρο και να ψηφίσουν, ενώ άλλοι φοβούνται την ευθύνη της επιλογής συγκεκριμένων προσώπων. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές παραλλαγές στην πολιτικοφοβία, ο φόβος είναι εξαιρετικά εξατομικευμένος. Αυτό που κάνει ένα άτομο να φοβάται μπορεί να φαίνεται εντελώς ακίνδυνο σε κάποιον άλλο. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά παραδείγματα.

Φόβος για την πολιτική διαδικασία

Η προεκλογική περίοδος συχνά είναι γεμάτη με λασπολογία, αιχμηρές διαφημίσεις και σκληρές συζητήσεις. Εάν αισθάνεστε άβολα με τις συγκρούσεις, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κρυφθείτε στο σπίτι με την τηλεόραση σβηστή κατά τους μήνες που προηγούνται των μεγάλων εκλογών.

Ο φόβος για συγκεκριμένους πολιτικούς

Οι πολιτικοί έχουν τη φήμη ότι αποφεύγουν τις άμεσες απαντήσεις σε ερωτήσεις και ότι είναι αναξιόπιστοι. Ενώ πολλοί άνθρωποι αντιπαθούν τους πολιτικούς, ο πραγματικός φόβος τους είναι κάπως πιο ασυνήθιστος. Το πιο συνηθισμένο όμως είναι ο φόβος για έναν συγκεκριμένο πολιτικό.

Κατά την προεκλογική περίοδο, φαίνεται ότι ολόκληρη η χώρα παίρνει μέρος. Από μεγάλες εταιρείες έως μεμονωμένους θρησκευτικούς ηγέτες, οι πολιτικοί αναζητούν στήριξη που πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσει στην εκλογή τους. Μπορεί να ανησυχείτε για έναν πολιτικό που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ειδικά αν στέλνει αρνητικά μηνύματα σε ανθρώπους.

Φόβος για την ψηφοφορία

Οι τοποθεσίες των εκλογών μπορεί να είναι εκφοβιστικές, ιδιαίτερα σε εκείνους με κοινωνική φοβία, αγοραφοβία ή κλειστοφοβία. Μάλιστα, συχνά οι υποστηρικτές των κομμάτων περιστοιχίζουν τα πεζοδρόμια στα εκλογικά κέντρα σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να πείσουν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο ή κόμμα.

Μέσα στο εκλογικό κέντρο, πρέπει να περάσετε από μια σειρά βημάτων, από την επίδειξη ταυτότητας έως την ψήφο σας. Ο/η δικαστικός αντιπρόσωπος, ο/η γραμματέας, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ή οι κομματικοί αντιπρόσωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν έναν εκλογέα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ωστόσο, για όσους υποφέρουν από ορισμένους τύπους κοινωνικής φοβίας ή αγοραφοβίας, αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να μοιάζει αγωνιώδης.

Ο φόβος του σταυρού

Αν και κάθε άτομο κατέχει μόνο μία ψήφο, αυτή η ψήφος μπορεί να κάνει μια κρίσιμη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το τι γνωρίζετε γενικά για τα ζητήματα της χώρας, δεν είστε εξοικειωμένοι με ορισμένους από τους υποψηφίους ή δεν είστε ξεκάθαροι για το πώς να συμπληρώσετε το ψηφοδέλτιο, μπορεί να φοβάστε μήπως κάνετε λάθος επιλογή. Ο φόβος της ευθύνης είναι ισχυρός και μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν έναν σχεδόν παραλυτικό φόβο να επηρεάσουν αρνητικά το μέλλον.

Φόβος για τα αποτελέσματα των εκλογών

Μερικοί άνθρωποι δεν φοβούνται να ψηφίσουν, αλλά φοβούνται την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η χώρα. Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα όταν τυχαίνει να πέφτουν εκλογές σε περίοδο πολέμου, οικονομικής αβεβαιότητας ή άλλης αρνητικής συγκυρίας. Οι προεκλογικές υποσχέσεις, οι επιθετικές διαφημίσεις και η λασπολογία επηρεάζουν τα αποτελέσματα, με κάθε πλευρά να προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τους ψηφοφόρους ότι θα συμβούν «κακά πράγματα» εάν εκλεγεί η άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με την έρευνα του 2019 Stress in America από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν επιστρέψουν οι Αμερικανοί στις κάλπες για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο, το 56% των ενηλίκων αναγνώρισε τις εκλογές ως σημαντική πηγή άγχους.

Στρατηγικές αυτοβοήθειας

Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουμε εντελώς από την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε η διαδικασία των εκλογών είναι συνυφασμένο με τον ιστό της κοινωνίας. Η προεκλογική συζήτηση είναι παντού, από τις ταμπέλες στους δρόμους μέχρι τα δελτία ειδήσεων.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αποτελεί μια καλή πηγή για να ενημερωθείτε ως προς τη διαχείριση του στρες σε καιρούς πολιτικών αλλαγών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Μερικά απλά tips για τη μείωση του άγχους λόγω πολιτικής:

  • Να ξέρετε πότε να αποχωρείτε από μία συζήτηση για πολιτική
  • Να είστε επιλεκτικοί και να περιορίζετε την έκθεσή σας σε σχετικές πληροφορίες
  • Κάντε έναν περίπατο,
  • Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο που δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική και βγείτε μαζί για φαγητό.

Και να θυμάστε: Δεν πειράζει να παρακολουθείτε κάπου κάπου τις πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Το να είμαστε ενημερωμένοι είναι υγιές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.