ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τώρα αυτό για καλό το είπε ο Ιάπωνας; Άσε μας στο πόνο μας. «Μιλάνε οι χήρες, μιλάνε κι οι παντρεμένες»

Από πείνα ή άγχος; – Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν γουργουρίζει το στομάχι

Η αλήθεια είναι ότι το γουργούρισμα του στομάχου δεν είναι μόνο ένδειξη πείνας

Από πείνα ή άγχος; – Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν γουργουρίζει το στομάχι

Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε άβολη θέση όταν το στομάχι σου άρχισε να κάνει θόρυβο, και όλοι γύρω σου το άκουσαν;

Πολλοί θα πουν ότι απλά πεινάς, αλλά η αλήθεια είναι ότι το γουργούρισμα του στομάχου δεν είναι μόνο ένδειξη πείνας.

Πόσοι όμως ξέρουν τι συμβαίνει πραγματικά στο εσωτερικό του σώματός μας όταν ακούγεται αυτό το χαρακτηριστικό ήχο;

Το στομάχι μας δεν είναι απλά ένας «κάδος» που αποθηκεύει την τροφή. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά λειτουργικό μηχανισμό που αναμειγνύει αέρα, υγρά και στερεά τρόφιμα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης.

Και το γουργούρισμα; Είναι η μουσική υπόκρουση αυτής της διαδικασίας!

Μετά το φαγητό, το στομάχι αρχίζει να δουλεύει για να σπρώξει την τροφή προς το λεπτό έντερο. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «βορβορυγμός» και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Το στομάχι, λειτουργώντας σαν πλυντήριο, αναμειγνύει τα υγρά και τα στερεά για να κάνει τη δουλειά του. Μερικές φορές, ο ήχος αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι αρκετά έντονος, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν ο κόσμος γύρω μας τον ακούει.

Αλλά το γουργούρισμα δεν συμβαίνει μόνο όταν έχουμε φάει. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχους ήχους στο στομάχι, ακόμα κι αν δεν έχεις φάει τίποτα. Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο πεπτικό σύστημα και προκαλεί εντερικές κινήσεις, ακόμα κι όταν το μόνο που συμβαίνει είναι ότι το μυαλό σου είναι γεμάτο άγχη.

Έχεις παρατηρήσει ότι το στομάχι σου γουργουρίζει πιο έντονα όταν μυρίζεις ένα υπέροχο φαγητό; Ο λόγος είναι η γκρελίνη – η ορμόνη που ανοίγει την όρεξη και προειδοποιεί το σώμα σου ότι ήρθε η ώρα για φαγητό. Όταν ο εγκέφαλος στέλνει την εντολή για την απελευθέρωση αυτής της ορμόνης, το στομάχι ξεκινά να προετοιμάζεται για την τροφή που έρχεται, προκαλώντας το χαρακτηριστικό γουργούρισμα.

Αν το στομάχι σου γουργουρίζει και νιώθεις άβολα μετά από συγκεκριμένες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά ή τα όσπρια, δεν είναι τυχαίο. Το σώμα σου δυσκολεύεται να τις χωνέψει, και αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει πεπτικούς θορύβους. Ειδικά αν καταναλώνεις πολλά τεχνητά γλυκαντικά ή φαγητά που περιέχουν συστατικά που δεν ταιριάζουν στο πεπτικό σου σύστημα, το στομάχι σου μπορεί να εκφράσει την ενόχλησή του με αυτά τα χαρακτηριστικά «προειδοποιητικά» γουργουρητά.

Το στομάχι γουργουρίζει λίγο πριν τον ύπνο. Ειδικά όταν το τελευταίο γεύμα της ημέρας δεν περιείχε αρκετή πρωτεΐνη ή όταν φάγαμε αργά και συνδυάσαμε την τροφή με αλκοόλ και πολλά λιπαρά. Το στομάχι σου απλώς προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτό που του έδωσες. Και, φυσικά, όταν το δωμάτιο είναι ήσυχο, είναι πιο εύκολο να το ακούσουμε.

Μπορείς να αποφύγεις τις άβολες στιγμές εάν το στομάχι σου αρχίσει να κάνει θόρυβο μπροστά σε άλλους. Αν αυτό συμβαίνει χωρίς λόγο, περπάτησε λίγο ή πιες ένα ποτήρι νερό. Βασική προληπτική συμβουλή; Φάε τακτικά και ελαφριά γεύματα, κράτησε το άγχος σου σε έλεγχο και αποφυγή τροφών που προκαλούν φούσκωμα. Και αν το γουργούρισμα συνοδεύεται από πόνο ή άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, συμβουλέψου τον γιατρό σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.