ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον άνθρακα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν και ποια συμπτώματα προκαλεί

Πώς μολύνει τους ανθρώπους

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον άνθρακα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν και ποια συμπτώματα προκαλεί

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν τον άνθρακα ως βιολογικό όπλο από τις κινηματογραφικές ταινίες. Στην αληθινή ζωή, όμως, ο άνθρακας προκαλείται από ένα βακτήριο το οποίο εκ φύσεως υπάρχει στο χώμα και προσβάλλει οικόσιτα και άγρια ζώα σε όλο τον κόσμο.

Ο άνθρακας κατά κανόνα δεν είναι μεταδοτικός. Επομένως, δεν μπορεί να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως π.χ. η γρίπη ή ο κορωνοϊός. Ωστόσο έχουν αναφερθεί σπάνια περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων μέσω πληγών στο δέρμα.

Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, οι άνθρωποι μολύνονται από τον άνθρακα όταν εισέλθουν στο σώμα τα σπόριά του και ενεργοποιηθούν. Τότε αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, να εξαπλωθούν έξω από το σώμα, να παράγουν τοξίνες και να προκαλέσουν σοβαρή νόσο.

Η νόσος που προκαλεί ο άνθρακας μπορεί να είναι σοβαρή στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα.

Πώς μολύνονται οι άνθρωποι

Τα σπόρια του άνθρακα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα με την εισπνοή, την κατανάλωση μολυσμένης τροφής/νερού ή μέσω πληγών στο δέρμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται είναι εργαζόμενοι και επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή ζωικά προϊόντα, όπως:

  • Μαλλί
  • Δέρματα
  • Τρίχωμα

Στις ομάδες αυτές ανήκουν λ.χ. κτηνίατροι, κτηνοτρόφοι, εργάτες σε κτηνοτροφικές μονάδες, αγρότες που έχουν οικόσιτα ζώα, κυνηγοί κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι μπορεί λ.χ. να εισπνεύσουν τα σπόρια του άνθρακα κατά την βιομηχανική επεξεργασία μολυσμένων ζωικών προϊόντων, όπως το μαλλί (πνευμονικός άνθρακας). Αντίστοιχα, μπορεί να υπάρξει δερματική μετάδοση, εάν οι εργαζόμενοι, οι κτηνίατροι, οι κυνηγοί έχουν ανοιχτές εκδορές ή πληγές στα χέρια τους (δερματικός άνθρακας).

Πολλά περιστατικά συμβαίνουν επίσης με την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος από μολυσμένα ζώα. Ο γαστρεντερικός άνθρακας, όπως αποκαλείται, συνήθως παρατηρείται σε χώρες όπου:

  • Δεν γίνεται εμβολιασμός ρουτίνας εναντίον του άνθρακα
  • Δεν ελέγχονται πριν τη σφαγή τα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση

Στη Βόρεια Ευρώπη έχει ανιχνευθεί και ένας νέος τύπος της νόσου, ο εγχεόμενος άνθρακας. Αυτός ο τύπος παρατηρήθηκε σε τοξικομανείς που έκαναν ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά στις ΗΠΑ.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο πνευμονικός άνθρακας προκαλεί αρχικά βραχεία εμπύρετη νόσο. Ύστερα, αναπτύσσεται οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια με υποξαιμία (μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα) και δύσπνοια. Στην ακτινογραφία θώρακος παρατηρούνται ευρήματα διεύρυνσης του μεσοθωρακίου.

Ο δερματικός άνθρακας προκαλεί μία βλάβη στο δέρμα που αρχικά είναι βλατίδα, δηλαδή ένα μικρό, ψηλαφητό εξόγκωμα (έπαρμα). Ύστερα γίνεται φυσαλίδα και τελικά νεκρωτική εσχάρα (νεκρωμένος σκουρόχρωμος ιστός) με εντύπωμα (βαθούλωμα) και περιβάλλον οίδημα (πρήξιμο). Η βλάβη είναι συνήθως ανώδυνη, αλλά μπορεί να συνυπάρχουν συστηματικά συμπτώματα (πυρετός, κακουχία).

Ο γαστρεντερικός άνθρακας εκδηλώνεται με οξύ, έντονο πόνο στην κοιλιά (κοιλιακό άλγος), διάρροια, πυρετό και σηψαιμία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά τον εγχεόμενο άνθρακα, τα CDC διευκρινίζουν πως εκδηλώνεται όπως ο δερματικός άνθρακας. Η διαφορά είναι ότι η μόλυνση μπορεί να φθάνει κάτω από το δέρμα ή μέσα στον μυ όπου έγινε η έγχυση του ναρκωτικού. Ο εγχεόμενος άνθρακας μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτερα στο σώμα και να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.