Η κορτιζόνη είναι χρήσιμη για την θεραπεία ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, για τις φλεγμονώδεις νόσους του δέρματος και του εντέρου καθώς επίσης και για τις αλλεργίες.
Ωστόσο, άτομα που βρίσκονται σε αγωγή με κορτιζόνη οφείλουν να αλλάξουν το πρόγραμμα διατροφής τους, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν την εμφάνιση αχρείαστων παρενεργειών, αναφέρει η διατροφολόγος Dr. Melina Jampolis.
Έτσι λοιπόν, οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε είναι: Tο ψωμί και οι φρυγανιές, τα κονσερβοποιημένα τουρσιά, τα καπνιστά- παστά, τα αλλαντικά, τα αλμυρά τυριά, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τις ελιές, την μαγιονέζα, τις έτοιμες σάλτσες, το σνακ εμπορίου όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα, το έτοιμο φαγητό όπως σουβλάκια, πίτσες, αλμυρές κρέπες, τη μαγειρική σόδα και μπέικιν πάουντερ.
Αντιθέτως οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε είναι: Προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, καφέ ρύζι). Να προτιμάτε επίσης όσα δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, τα λαχανικά (ωμά και βρασμένα), τα φρούτα με τη φλούδα, τα όσπρια μαγειρεμένα στο σπίτι και ακόμα λίγους (περίπου 30 γραμμάρια) ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Πρόσθετο tip: Να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα πουλερικά (χωρίς την πέτσα), τα ψάρια, το άπαχο κόκκινο κρέας και τα αυγά (κατόπιν συμβουλής του προσωπικού σας γιατρού).