Φαίνεται πως «πόνεσε» το Μαξίμου η νέα μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα για την θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ.
Σύμφωνα με την μελέτη όλοι σχεδόν οι νοσηλευθέντες υπό καθεστώς διασωλήνωσης λόγω ανυπαρξίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, πέθαναν!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη του Θ.Λύτρα (μέρος Β) μεταξύ αυτών που είχαν κορωνοϊό και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν όλοι. Ή σχεδόν όλοι καθώς το ποσοστό έφτασε στο 97,7%.
Με άλλα λόγια πέθαναν 1.084 άτομα έναντι 72,7% (9.382 ασθενών) οι οποίοι εισήχθησαν στις ΜΕΘ.
Ο ίδιος αναφέρει πως του κόπηκε η πρόσβασή του στα στοιχεία του ΕΟΔΥ ως τιμωρία.
Εξηγεί πως δέχτηκε «λάσπη» από κυβερνητικά στελέχη που επιχείρησαν να απαξιώσουν το επιστημονικό του έργο, επιμένοντας ότι αιτία του τεράστιου αριθμού θανάτου ήταν η αρνητές των εμβολίων.
Ο Θ.Λύτρας σημειώνει πως «Μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μελέτης, άρχισε να γίνεται ευρύτερα κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ανοιχτά δεδομένα»
«Είναι πράγματι αντιδεοντολογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση στα στοιχεία επιτήρησης κατά το δοκούν και να την αίρει επίσης κατά το δοκούν. Η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη», αναφέρει ο κ. Λύτρας, και όπως δηλώνει είναι αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα «στα οποία κόπηκε η πρόσβασή μου».
Διότι τουλάχιστον στην επιδημιολογία, σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει με το να ζητάς δεδομένα (για να αναλύσεις κάτι τόσο σημαντικό όπως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και να σου τα αρνούνται *5 μήνες* μετά με γραφειοκρατικού τύπου προφάσεις: https://t.co/jMkMKfbBOc
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 29, 2022
«Μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μελέτης μας, άρχισε να γίνεται ευρύτερα κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ανοιχτά δεδομένα», σημειώνει και ελπίζει «να το κατανοήσουν κάποια στιγμή και οι αρμόδιοι, και να προβούν σε ριζικές αλλαγές. Διότι τουλάχιστον στην επιδημιολογία, σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει με το να ζητάς δεδομένα (για να αναλύσεις κάτι τόσο σημαντικό όπως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και να σου τα αρνούνται 5 μήνες μετά με γραφειοκρατικού τύπου προφάσεις».
Απαντώντας με αιχμηρό ύφος στην κριτική που δέχτηκαν οι συντάκτες της έκθεσης ο κ. Λύτρας τονίζει ότι «δεν υπάρχει “καλή” και “κακή” έρευνα, ευχάριστη και μη ευχάριστη. Υπάρχει μόνο έρευνα, που προσπαθεί να πλησιάσει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και ότι τα κλειστά, ασφυκτικά ελεγχόμενα δεδομένα είναι ένδειξη ανασφάλειας, ενώ τα OpenData είναι ένδειξη δύναμης».